Hajdaš Dončić: Odluka o Pelješkom mostu u srpnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Sinša Hajdaš Dončić spuštao je danas popodne loptu kad je u pitanju gradnja Pelješkog mosta iako je ujutro ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kao gotovu stvar predstavila činjenicu da su konzultanti izgradnju mosta ocijenili kao najbolje rješenje za prometno povezivanje hrvatskog juga.

I Hajdaš Dončić i europski povjerenik za promet Siim Kallas nastojali su uvjeriti novinare kako je riječ tek o preliminarnoj studiji u kojoj su konzultanti doista dali najviše bodova Pelješkom mostu, ali su isticali kako će se konačno rješenje znati tek u srpnju.

Kallas je objasnio da nikakvo rješenje nije doneseno niti je bilo koja opcija izabrana što su mu, kako je otkrio, potvrdili i u povjerenstvu Europske komisije za regionalni razvoj koje će u konačnici i odlučivati o Pelješkom mostu.

Hajdaš Dončić rekao je i da ne bi bilo korektno prema konzultantima da se iznosi više informacija o nečemu što je tek prvi 'draft', a da će financiranje bilo mosta bilo drugog rješenja Hrvatska tražiti od regionalnog razvoja u Europi a ne od povjerenika za promet.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić jutros prije sjednice Vlade rekla je novinarima da su studije Europske komisije pokazale da je izgradnja Pelješkog mosta najbolje rješenje za povezivanje hrvatskog juga.

- Predstudija izvedivosti koju je naručila Europska komisija pokazala je da je Pelješki most najbolje rješenje i prometno i fitosanitarno, kazala je ministrica Pusić, objašnjavajući kako je prema toj studiji Pelješki most dobio je 14 bodova, dok je rješenje s koridorom kroz Neum skupilo 19 bodova - ali u minusu.

Pusić je objasnila da je zbog te studije danas u Zagrebu i potpredsjednik Europske komisije i provjerenik za promet Siim Kallas  i da je na Hrvatskoj da sada pripremi dobar projekt kako bi mogla povući novac iz europskih fondova za gradnju Pelješkog mosta. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter