Hajdaš Dončić: Načelno se slažemo s Mostom u 95 % stvari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon trosatnog sastanka u središnjici SDP-a, na kojem su predstavnici koalicije Hrvatska raste i Mosta razgovarali o nužnim reformama na području pravosuđa i poduzetništva SDP-ov pregovarač Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je kako su se dvije strane usuglasile oko 95 posto pitanja.

Voditelj Mostova pregovaračkog tima Tomislav Panenić nakon sastanka je kazao kako je ta stranka SDP-u iznijela svoja stajališta vezana uz reforme koje smatraju nužnima u području pravosuđa i poduzetništva.

 "Očekujemo do kraja ovog pregovaračkog postupka da imamo za sve teme, uključujući i ove dvije, usklađena stajališta i da dobijemo stajališta i jedne i druge strane, a onda će naši zastupnici, članovi i podupiratelji odlučiti koja je strana ponudila bolja rješenja za hrvatske građane", kazao je Panenić.

Na pitanje što ako obje strane prihvate sve što Most traži, odgovorio je kako misli da Most ima reforme koje "baš i nisu prihvatljive svima" te kako će se oko teških reformi iskristaliziratti bolje rješenje. 

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorom. "Razgovori su bili vrlo konstruktivni i vrlo sam zadovoljan, što znači da kolege iz Mosta poznaju materiju, iznijeli su detalje nekih reformskih mjera koje bih podijelio u dvije skupine. Nešto već imamo dogovoreno s Bruxellesom oko reformskih mjera, a onda se ide u neke sitnije detalje. Moj dojam je da se u 95 posto stvari slažemo. Neke stvari slično ili isto gledamo, a ostatak ćemo ostaviti za drugi krug pregovora, koji očekujem za šest do sedam dana", rekao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje jesu li SDP-u prihvatljivi Mostovi prijedlozi ukidanja poreza na dividendu i smanjenje opće stope PDV-a, odgovorio je kako su pregovarači iz Mosta bili afirmativni te kako ne traže da se porezne promjene provedu odmah.

"Znamo da smo u mjerama prekomjernog deficita. S nekim stvarima možemo se složiti u nekom kraćem roku, možemo se složiti oko redefiniranja stope poreza na dobit, a PDV je za neku drugu fazu, u nekom kratkom roku to nije moguće", kazao je Hajdaš Dončić te dodao kako smatra da su u tim stvarima postigli konsenzus te da bi se "priča na taj način mogla i dalje odvijati".

Na pitanje postoje li jamstva da će se dogovoreno doista i provesti, kazao je kako dvije stranke grade povjerenje te kako im je upravo povjerenje najveće jamstvo.

Panenić je dodao kako nije riječ samo o postizanju sporazuma i formiranju zajedničke vlade te kako Most ne traži rješenja koja bi im "podilazila" nego ono koje će moći ponuditi građanima. "Nama koji smo definirali takve zahtjeve ostaje da ih i provedemo", kazao je.

Obojica šefova pregovaračkih timova istaknula su kako ništa neće ostati skriveno te kako će sve što dogovore biti predočeno javnosti.

Mostovi pregovarači nakon trosatnog sastanka su se uputili u središnjicu HDZ-a, s kojim danas također pregovaraju o područjima pravosuđa i poduzetništva.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović trebao je dočekati i pozdraviti predstavnike MOST-a kao domaćin u središnjici svoje stranke, no ne sudjeluje u današnjim pregovorima oko ove dvije teme.

Na pregovore nije došao ni lider MOST-a Božo Petrov.

I Radimir Čačić, predsjednik Reformista došao je na Iblerov trg dati potpis Milanoviću kao mandataru. Ponovio je kako je skloniji lijevoj opciji, no ako se Milanović ne dogovori s MOST-om Čačić ne isključuje davanje svoje podrške i desnoj opciji, samo mu je ovo prvi izbor. Poručio je kako se i on zalaže za reformsku vladu te da treba staviti po strani ideološke podjele i provesti reforme.

Na pitanje očekuje li da će se Milanović dogovoriti s MOST-om, kazao je kako u ovom trenutku ne očekuje baš ništa i da je jasno kako se razgovara s platformom, a ne strankom u kojoj je jedno šaroliko društvo i ljudi koji su bili u raznim strankama. (Hina, Portal Novilist.hr)


Podijeli: Facebook Twiter