Hajdaš Dončić: 19 tisuća plovila ne poštuje propise

(Nikša Stipaničev/CROPIX)
(Nikša Stipaničev/CROPIX)

Prema službenoj statistici, čak deset posto od oko 190.000 brodica koje tijekom sezone uplove u hrvatski dio Jadrana u sukobu su s pomorskim prometnim pravilima, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je jutros sudjelovao u akciji pojačanog nadzora pomorskog prometa u cilju sigurnosti plovidbe svih Lučkih kapetanija i ispostava u Hrvatskoj.

Ministar, koji je isplovio s Lučkom kapetanijom Šibenik, kako bi pratio akciju na području šibensko-kninskog akvatorija, naglasio je da se najčešće radi o nepoštivanju osnovnih propisa sigurnosti pomorskog prometa, prije svega o prekoračenju brzine ili glisiranju na područjima na kojima je to zabranjeno.

Upravo zbog velikog broja plovila u sezoni, lučki kapetani imaju jako važnu ulogu kontrole i monitoringa pomorskog prometa, što u konačnici vodi i do sigurnosti kupača i plivača, istaknuo je ministar. Osim toga, Lučke kapetanije imaju mogućnost prekršiteljima pravila ispisati takozvane mandatne kazne kojih je, istaknuo je ministar, u prošloj godini bilo oko dva milijuna kuna, a isto se očekuje i u 2012. Kaznama se najbolje djeluje na sigurnost pomorskog prometa, istaknuo je Hajdaš Dončić, izrazivši nadu kako ove sezone nećemo zabilježiti teže pomorske nesreće.

U akciji pojačanog nadzora pomorskog prometa u cilju sigurnosti plovidbe koja se danas provodi na čitavom Jadranu, sudjeluje osam lučkih kapetanija (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) i 72 pripadajuće lučke ispostave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter