Haiku uspjesi Đermana Vitasovića

Đermano Vitasović (D. ŠTIFANIĆ)
Đermano Vitasović (D. ŠTIFANIĆ)

Protekli su tjedni bili vrlo uspješni za pulskog autora Đermana Vitasovića, koji se u posljednje vrijeme sve više bavi haiku pjesništvom.

Nakon pohvale gradonačelnika Ivanić-Grada za haiku uradak na bučijadi u Ivanić-Gradu, pohvale su stigle i iz Australije, gdje su njegovi haiku uraci uvršteni među najboljim iz cijelog svijeta "A hundred gourds".

Riječ je o prestižnom natječaju gdje sudjeluju brojni autori sa svih kontinenata. Uspješan je bio Vitasović i u Ljubljani na haiku natječaju "Apokalipsa". Za jedan je svoj haiku uradak dobio pohvalu, a istoimeni zbornik također mu je objavio uradak.

Đermano Vitasović rođen je u Kacani 1941. godine. Pisanja se latio tek u zrelim godinama. Objavio je knjige "Beside kako zlato" (pjesme, 2000.), "Na svojen korenu" (pjesme u prozi, 2003.), "Plet zlatnih niti" (prozni zapis, 2006.), "Kako voz pun snoplja" (prepjev pjesama Marija Bonassina s istroromanskog na čakavski, 2006.), "Budi svoj" (etnografski zapis, 2007.), "Mano" (slikovnica, 2008.), "Kacanski haiku verši" (poezija, 2009.) i "Mano 2", s podnaslovom "Vira je mira – Vjera je mjera" (slikovnica, 2009.). Sve su njegove knjige objavljene pri Kreativno-istraživačkom timu GRM.

Izbor iz svog pjesničkog opusa objavio je u zbirci "Mravinac", koja je tiskana 2010. godine. Tu donosi odabrane pjesme iz svojih prethodnih te izbor od sedam pjesama iz zajedničkih zbirki Verši na šterni iz razdoblja od 2000. do 2008. godine. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter