Haicani napadaju UN-ovce zbog kolere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica muškarca su ubijena vatrenim oružjem u ponedjeljak na Haitiju u sukobu pripadnika mirovnih snaga UN-a i haicanskih prosvjednika koji UN-ovce okrivljuju za izbijanje epidemije kolere.

Mirovna misija UN-a na Haitiju (MINUSTAH) priznala je da je jedan od njezinih mirovnjaka u samoobrani ubio jednog naoružanog prosvjednika u Cap-Haitienu, drugom po velicini haicanskom gradu. U neredima koji su izbili ispred baze cileanskih vojnika iz sastava MINUSTAH-a ranjena su šestorica mirovnjaka.

Plave kacige su pucale kako bi rastjerale prosvjednike koji su bacali kamenje na oklopna kola UN-a. Pogodeni prosvjednik je nosio oružje i pucao prema vojnicima, rekao je glasnogovornik UN-a.



Drugi mladic pronaden je mrtav u Hincheu, gdje su takoder izbili sukobi prosvjednika i nepalskih mirovnjaka, ali zasad nema potvrde da je i on žrtva samoobrane vojnika UN-a.

Otkako je na Haitiju izbila epidemija kolere, koja je dosad odnijela tisucu života, medu stanovnicima kolaju glasine da su bakteriju kolere u zemlju donijeli upravo Nepalci, što je misija UN-a više puta opovrgla nakon testiranja vojnika.

Misija UN-a za nerede je okrivila politicke agitatore koji poticu nerede uoci predsjednickih i parlamentarnih izbora 28. studenoga. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter