'Haha20' u INK-u: Izvrsna interakcija s djecom

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula danas je u tri termina izvedena predstava za djecu "Haha20", a riječ je o koprodukciji Kazališta Moruzgva i Tvornice lutaka, edukativnoj predstavi koja djeci na vrlo zabavan, jednostavan i zoran način govori o važnosti očuvanja okoliša.

Priča je to o prijateljstvu jedine preostale kapljice u presušenom jezeru i usamljene djevojčice Paole. Kapljica (Nataša Kopeč) i Paola (Petra Radin) upoznaju se i kreću u avanturu života – povratak presušenog jezera.

Suvremeni način života već i samoj djeci diktira ubrzani razvoj koji ponekad preskače osnovne faze djetinjstva: zatrpana tabletima, i-Phoneima, medijskim trikovima, današnja djeca kao da više nemaju vremena za igranje. Kada su se zadnji put popela na drvo, gradila kule u visokoj travi ili se okupala u jezeru ili rijeci?

Predstava govori o važnosti vode za naš život i organizam, o zagađivanju, isušivanju i zloporabi raznih vrsta voda, a sve to kroz dosjetke, šarene kostime, stihove i vrlo dinamičnu radnju, tako da i najmlađoj djeci niti na trenutak na bude dosadno.

Radin i Kopeč vrlo su aktivne na sceni, nikada ne miruju, a stvorile su iznimno dobru interakciju s djecom, koja su stalno davala sugestije Kapljici što da napravi, kako da vrati prosušeno jezero. Važnost ove predstave sastoji se i u interdisciplinarnom predstavljanju raznih pojmova - kondenzacije, pare, što se sve događa s vodom, a predstavljeni su kroz igru i razonodu i osnovni pojmovi ekologije.

S Natašom Kopeč u ulozi kapljice izmjenjuje se i Ecija Ojdanić.

Danas je u jednom terminu predstava odigrana dvojezično - u hrvatsko-talijanskoj verziji, a dobro ispunjena dvorana kazališta nagradila je glumice ovacijama.

Redatelj predstave je Mario Kovač. (V. BEGIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter