Hague: Rusija zbog Ukrajine riskira izolaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija zbog krize u Ukrajini riskira dugoročnu izolaciju i stagnaciju, upozorio je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova William Hague čiju izjavu prenosi BBC.

Šef britanske diplomacije smatra da je vrijeme da se razmotri "novo stanje odnosa" koje je drugačije od onog prije 20 godina, dodaje BBC prenoseći njegovu izjavu za Sunday Telegraph. Hague je također istaknuo da se Velika Britanija i njezini europski saveznici neće dati zaplašiti.

Rusija je u petak službeno anektirala Krim, a Hague ju je optužio za silu te ponašanje koje spada u neko sasvim drugo razdoblje. Protuzakonitu aneksiju Krima je nazvao otimačinom zemlje, a referendum koji mu je prethodio je ocijenio ruglom od demokracije.

- Na kocki su ključna načela, uključujući teritorijalni integritet europskih država i pravo demokratskih država da odaberu vlastitu budućnost, poručio je Hague.

Dodao je da Europska komisija radi na sveobuhvatnim gospodarskim mjerama koje bi bile uvedene protiv Rusije.

Bjelorusija: Ruska aneksija Krima loš presedan

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko u nedjelju je kritizirao rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima kao loš presedan, ali je pritom kazao da je Krim sada de facto dio Rusije.

Lukašenko je blizak saveznik Rusije, ali je novinarima u Minsku rekao da bi Ukrajina, koja s Bjelorusijom dijeli dugu kopnenu granicu, trebala ostati jedna, nedjeljiva, cjelovita, država izvan bloka.

- Krim nije opasan zato što je postao dio Rusije, već zato što je time učinjen loš presedan, smatra Lukašenko. "Međutim, taj je teritorij sada de facto dio Ruske Federacije. Možete to priznati ili ne. Time se ništa neće promijeniti, rekao je bjeloruski predsjednik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter