Hague: Ova jesen je zadnja prilika za BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za Bosnu i Hercegovinu došao je trenutak istine i njeni politički lideri ne smiju propustiti priliku za dogovor o provedbi reformi koju im je ponudila Europska unija, poručio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u kolumni koju je u srijedu objavilo sarajevsko Oslobođenje.

Uoči novog sastanka lidera sedam političkih stranaka iz BiH s povjerenikom Europske unije za proširenje Štefanom Fueleom, posvećenog provedbi presude "Sejdić-Finci" i uspostavi jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa s EU-om, Hague je podsjetio da je sada na političarima iz BiH da ispune obećanje što su ga sami dali na zadnjem sličnom okupljanju 1. listopada.

"Ova jesen zadnja je prilika da se uklone preostale zapreke za podnošenje zahtjeva za članstvo (BiH u EU-u) prije općih izbora (u BiH) 2014. godine. Ako se ta prilika ne iskoristi sada, BiH će morati pričekati uspostavu nove vlade na državnoj razini nakon idućeg listopada", napisao je Hague ponovivši tako ranija upozorenja diplomata da bi propast pregovora zakazanih u Bruxellesu za četvrtak blokirala BiH na putu prema EU-u najmanje za idućih godinu i pol.

Šef britanske diplomacije ističe da "nema bolje ponude" od one koju je Bruxelles trenutačno stavio na stol inzistirajući na dogovoru tijekom listopada.

Čelnici najvećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz BiH u utorak su gotovo osam sati pregovarali u sjedištu Delegacije Europske unije u Sarajevu o novom modelu načina izbora dva člana Predsjedništva BiH s područja Federacije BiH, no konstatirali su tek da se ne mogu usuglasiti. Pregovore namjeravaju nastaviti u večernjim satima u srijedu u Bruxellesu, kao i tijekom sastanka s Fueleom u četvrtak.

HDZ BiH i HDZ 1990. stoje iza modela po kojemu bi članovi Predsjedništva bili birani temeljem glasova koje dobiju u županijama s različitim etničkim sastavom stanovništva, Socijaldemokratska partija BiH (SDP) preferira elektorski sustav biranja, Stranka demokratske akcije (SDA) uspostavu dva izborna područja unutar FBiH, a Savez za bolju budućnost (SBB) neizravan način biranja glasovanjem u parlamentu.

Taj je model prihvatljiv i za ostale hrvatske i bošnjačke stranke, no za sada ga odbacuju one sa srpskim predznakom, koje inzistiraju da se jedan član Predsjedništva s teritorija Republike Srpske nastavi birati izravno, dok strankama iz FBiH prepuštaju rješenje za taj entitet. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter