Hague: Nema usporedbe Krima i Republike Srpske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje u Bosni i Hercegovini ne bi se smjelo povezivati sa zbivanjima u Ukrajini jer nema niti jedne osnove za usporedbu Republike Srpske i Krima, ocijenio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague u intervjuu koji je u petak objavio sarajevski Dnevni avaz.

Hague je u Sarajevo doputovao da bi sudjelovao na konferenciji posvećenoj sprječavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima, a u razgovoru za Avaz je istaknuo da su koraci koje Rusija poduzima u slučaju Krima "užasan primjer protupravnog pripajanja prema kojemu države članice Europske unije imaju jedinstveno osuđujuće stajalište".

- Nema nikakvog valjanog načina za usporedbu (Krima) s nastupajućim referendumom u Škotskoj i situacijom u entitetu Republika Srpska, istaknuo je Hague očevidno aludirajući na teze koje ponavljaju dužnosnici RS-a kada govore da bi jednog dana i taj entitet mogao provesti referendum o odcjepljenju od BiH, a pritom se pozivaju upravo na primjere Krima i Škotske.

Šef britanske diplomacije je podsjetio da će se referendum u Škotskoj, najavljen za rujan, održati uz suglasnost vlade u Londonu, a za razliku od Škotske koja je u Uniji s ostalim britanskim zemljama još od 1707. godine, RS ima jamstvo kao entitet nastao 1995. godine samo unutar granica BiH.

- Da budem jasan: ne može biti više iscrtavanja granica na Balkanu. Samo jedinstvena i suverena BiH unutar svojih sadašnjih granica može pristupiti Europskoj uniji. Ovo je uvjerenje koje dijelim sa svim svojim kolegama unutar 28 zemalja članica EU-a", kazao je Hague.

Komentirajući unutarnje probleme u BiH britanski ministar vanjskih poslova je kazao da za tu zemlju nema drugog izbora nego da njeni političari počnu raditi svoj posao i ispunjavati želje običnih ljudi iskazane i na prosvjedima u veljači.

Njihov uspjeh, poručio je Hague, mjerit će se ne po izvikivanju nacionalističkih parola, nego po provedbi reformi i poboljšanju kvalitete života u zemlji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter