Hagel potvrdio al Kaidino ubojstvo američkog novinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki ministar obrane na odlasku Chuck Hagel potvrdio je da su militanti Al Kaide u subotu ubili američkog novinara Lukea Somersa i još jednog taoca tijekom spasilačke misije u Jemenu, prenose svjetske agencije.

Ranije su objavljivane proturječne informacije o tome je li Somers preživio zajedničku vojnu operaciju američkih i jemenskih vojnih snaga u pokrajini Shabwa na jugoistoku Jemena.

"Imali smo pouzdane razloge vjerovati da je Somersov život u opasnosti", rekao je Hagel u Kabulu, opravdavajući operaciju. On je u subotu stigao u Kabul u posljednji posjet prije povlačenja borbenih postrojbi NATO-a i njegova odlaska iz Pentagona.

Dodao je da drugi talac nije bio američki državljanin, a Reuters prenosi da se radi o Južnoafrikancu Pierreu Korkieu.

"Primili smo tužnu vijest da je Pierre ubijen u akciji američkih specijalnih snaga kojoj je cilj bilo oslobađanje talaca", priopćila je njegova humanitarna udruga Gift of the Givers.

Al Kaida je u četvrtak objavila snimku na kojoj je prikazan Somers, otet u rujnu 2012.

Ta militantna skupina zaprijetila je da će ga ubiti ako SAD u roku od tri dana ne ispuni zahtjeve koji nisu precizirani.

Američka akcija oslobađanja Somersa prošloga mjeseca nije uspjela.

Američki predsjednik Barack Obama uputio je izraze sućuti dvama obiteljima te snažno osudio "barbarsko ubojstvo" Somersa tijekom operacije spašavanja.(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter