Hadžihafizbegoviću uvjetna kazna za tešku prometnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Popularni glumac Emir Hadžihafizbegović u petak je na sisačkom sudu pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od jedne godine, s uvjetnim rokom od četiri godine ne ponovi li kazneno djelo, te je proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće iz nehaja u kojoj je u listopadu 2014. na autocesti kod Novske poginula 63-godišnja Ankica Kuduz.

Osuđeni Hadžihafizbegović dužan je i platiti troškove sudskog postupka u ukupnom iznosu 8.247 kuna. Zbog sporazuma, koji se temelji na cjelovitom Hadžihafizbegovićevom priznanju krivnje, stranke u postupku odrekle su se prava na žalbu. Presuda se temelji na temelji na sporazumu i priznanju krivnje

Pravomoćna presuda, kako je obrazložila predsjednica Optužnog vijeća Vera Bubaš, u cijelosti se temelji na sporazumu stranaka i izjavi optuženog od 8. lipnja prošle godine kada je priznao svoju krivnju za prometnu nesreću.

Napomenula je kako je za takvo kazneno djelo previđena kazna od jedne do osam godina zatvora, ali je sudsko vijeće priznalo Hadžihafizbegoviću sve olakotne okolnosti, kao što je prijateljski odnos s obitelji Kuduz, činjenicu da je na mjestu nesreće bila porušena prometna signalizacija te da poginula Anica Kuduz, koja je na mjestu nesreće koja je prethodila ovoj izašla iz svog automobila, nije imala reflektirajući prsluk.

Emir Hadžihafizbegović i njegova odvjetnica Jasna Špiranović izrazili su zadovoljstvo korektnim i brzim sudskim postupkom, a iskoristili su još jednu prigodu da obitelji poginule izraze svoju sućut.

"Ponovo se zahvaljujem kćeri poginule, Lani Kuduz, koja je pokazala senzibiliziranost i razumijevanje za sve što se dogodilo. Dugo sam na neki način bio stigmatiziran, sve dok tu stigmu nisam u korektnom odnosu s Lanom skinuo. I ona je zaslužna za ovakav ishod postupka. Ja sam legalist i čekao sam da se stvari odvijaju pravnim putem", rekao je Hadžihafizbegović nakon presude.  

Nesreća se dogodila 12. listopada 2014. na autocesti A3, u blizini Novske, kada je poginula jedna osoba, a dvije su ozlijeđene. Svojim automobilom oko 20 sati Hadžihafizbegović je naletio na Ankicu Kuduz iz Zagreba, koja je stajala uz zaustavljeni automobil, a od ozljeda je umrla u bolnici u Novoj Gradiški. Hadžihafizbegović vozio 125 km/h,a zbog radova na cesti ograničenje je bilo 60 km/h

Hadžihafizbegoviću se stavljalo na teret da je u trenutku nesreće vozio znatno brže nego što je dopušteno. Naime, već nekoliko kilometara prije mjesta nesreće na autocesti su stajale oznake o radovima i preusmjeravanju prometa na jedan trak te o obaveznom smanjivanju brzine, pa je tamo bila dopuštena najveća brzina od 60 kilometara na sat. Tužiteljstvo je utvrdilo da je bosanskohercegovački glumac vozio brzinom od najmanje 125 kilometra na sat te da brzinu nije prilagodio uvjetima noćne vožnje i stanju na kolniku.

Nesreća se dogodila na mjestu na kojem je dvadesetak minuta prije nepoznati vozač srušio svjetleću i drugu signalizaciju, kojima je promet zbog radova na autocesti preusmjeravan na desni vozni trak.

Policija je tada prekršajno prijavila 46-godišnjeg vozača koji je, nakon što je velikom brzinom naletio na porušene svjetleće oznake, zaustavio automobil u zaustavnom traku kako bi promijenio probušenu gumu. Dvije putnice u vozilu izišle su iz automobila i gledale kako vozač mijenja gumu, a na jednu od njih, Anicu Kuduz, naletio je Hadžihafizbegović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter