Hadžihafisbegović nagrađen na festivalu u Cottbusu

Emir Hadžihafisbegović (CROPIX/Arhiva)
Emir Hadžihafisbegović (CROPIX/Arhiva)

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović nagrađen je na Festivalu istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno glavnu ulogu u filmu "Takva su pravila" hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića.

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) priopćio je u nedjelju kako je žiri u sastavu Vladimir Burlakov, Nana Djordjadze, Mike Downey, Milenia Fiedler i Eric Spitzer-Marlyna nagradio Hadžihafizbegovića "za unutarnju snagu u njegovoj nenametljivoj izvedbi i delikatno portretiranje oca koji se nalazi na krajnjem rubu svojih emocija". Hadžihafizbegoviću je ovo druga nagrada za ulogu u istom filmu, nakon priznanja koje mu je dodijelio žiri programa Horizonti 71. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Film "Takva su pravila" redatelja i scenarista Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani ? i upravo se na to odnosi naslov filma. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a, HRT-a i francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) ? fonda Aide aux cin?mas du monde.

Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu održao se od 4. do 9. studenoga, a u popratnom programu posvećenom temi homoseksualnosti u središnjoj i istočnoj Europi prikazana su još tri domaća filma: "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić, dokumentarac "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević i manjinska koprodukcija "Dvojina" Nejca Gazvode. Također, u programu globalEast, ove godine posvećenom Italiji, prikazan je talijansko-hrvatski film TIR Alberta Fasula. Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i drži se za jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, zaključuje se u priopćenju.

Ognjen Sviličić nedavno je za scenarij i režiju filma "Takva su pravila" nagrađen na Filmskom festivalu u Varšavi, "za duboku senzibilnost i majstorstvo u prikazivanju ljudske borbe protiv birokracije i ravnodušnosti". Inače, Emir Hadžihafizbegović kod kuće se oporavlja od ozljede kralježnice i ramena koju je 13. listopada zadobio u prometnoj nesreći na autocesti A3 kod Novske, u kojoj je jedna osoba poginula, jedna je teže, a jedna lakše ozlijeđena. Policija ga je prijavila za izazivanje te nesreće zbog prekoračenja brzine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter