Hadžic se izjasnio da nije kriv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji haaški uhicenik, bivši voda pobunjenih hrvatskih Srba Goran Hadžic optužen za progon Hrvata pocinjen tijekom Domovinskog rata izjasnio se u srijedu kako se ne osjeca krivim za zlocine za koje ga tereti Haaški sud.

"Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Hadžic na jednom od najkracih rocišta ikad održanih u Haagu koje je trajalo tek nešto više od deset minuta. Hadžic je otklonio ponudu predsjedavajuceg suda da mu se procita optužnica.

Na svom prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom 25. srpnja Hadžic je iskoristio pravo da se ne izjasni o krivnji.

Hadžic je tijekom rata prvo obavljao dužnost predsjednika vlade samoproglašene SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema a nakon toga bio je i predsjednik tzv. RSK.

Haaški sud Hadžica tereti, po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti, u 14 tocaka optužnice za zlocine protiv covjecnosti i povrede ratnog prava i obicaja pocinjene ubojstvom stotina i progonom tisuca Hrvata s okupiranih podrucja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zlocina medu kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljacka.

Hadžica se tereti da je bio sudionik udruženog zlocinackog pothvata na celu sa Slobodanom Miloševicem, ciji je cilj bio da se cinjenjem zlocina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trecine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoc Beograda.

Hadžic je uhicen 20. srpnja u Srbiji nakon sedam godina bijega, a dva dana kasnije izrucen je Haaškome sudu.

Hadžica je na rocištu zastupao odvjetnik po službenoj dužnosti Zoran Živanovic, a u meduvremenu je zatražio od Haaškoga suda da mu placa obranu jer tvrdi da sam to ne može kao i da mu odobri odvjetnika po njegovu izboru.


Podijeli: Facebook Twiter