Habsburg želi biti presjednik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nasljednik carske obitelji Habsburgovaca Ulrich von Habsburg-Lothringen najavio je da ce se kandidirati na predsjednickim izborima koji ce se održati 25. travnja u Austriji. Vijest je objavljena u tršcanskom listu Il Piccolo, koji je osjetljiv na zbivanja u Austriji s obzirom da je Trst stoljecima bio carski izlaz na toplo more.

Austrijski princ ima 68 godina i tvrdi da se želi kandidirati na izborima ne bi li utjecao na izmjenu clanka austrijskog ustava koji zabranjuje clanovima obitelji Habsburg kandidiranje na visoku funkciju predsjedavanja austrijskom demokratskom republikom.

Dakle, dok se talijanski prijestolonasljednik Emanuele Filiberto Savojski, unuk posljednjeg kralja Umberta II., bavi glazbom i televizijom i ovih je dana nastupio na festivalu u Sanremu neukusnom pjesmom, njegov austrijski kolega cilja na najvišu državnicku funkciju, a namjeru je obrazložio time da je ukidanje clanka 60. austrijskog ustava pitanje poštivanja nacela slobode svakog pojedinca, odnosno jednakosti svih austrijskih gradana.

Ulrich von Habsburg-Lothringen vec se na tu temu žalio ustavnom sudu Austrije, no žalba je odbijena pa je tako odlucio pokušati izboriti se za to pravo putem politike.


Podijeli: Facebook Twiter