Haaški sud zaštitio Gotovinine odvjetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žalbeno vijece Haaškog suda preinacilo je lanjsku odluku raspravnog vijeca i naredilo Hrvatskoj da obustavi sve kaznene postupke protiv clanova braniteljskog tima generala Ante Gotovine, prekine sve sadašnje i buduce istražne radnje, kao i pretragu njihove imovine, te da Gotovininim odvjetnicima što prije vrati dokumente, racunala i sve ostalo što je dosad oduzeto Gotovininoj obrani.

Hrvatska je primila odluku žalbenog vijeca i, kako je izvijestilo Ministarstvo pravosuda, poštivat ce je u cijelosti. Vracanje dokumentacije Gotovininoj obrani bit ce prepušteno MUP-u, kod kojeg se i nalaze zaplijenjeni predmeti Gotovinine obrane.

Prema odluci žalbenog vijeca, svi clanovi Gotovininog braniteljskog tima uživaju funkcionalni imunitet, što raspravno vijece clanovima Gotovininog tima nije željelo priznati.

Time je Gotovinina obrana odnijela pravnu pobjedu u žestokom sukobu s hrvatskom državom, odnosno policijom i tužiteljstvom, koji su pokrenuli postupke protiv clanova Gotovininog braniteljskog tima - Marina Ivanovica, Joze Ribicica i Željka Hucica - želeci haaškom tužiteljstvu dokazati predanost i punu suradnju u potrazi za topnickim dnevnicima te spremnost na sankcioniranje onih koje je smatrala odgovornim za njihov nestanak.

Premda je formalno rijec o sporu Gotovinine obrane i Hrvatske, odlukom žalbenog vijeca poražen je i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, koji je stalno inzistirao - i još uvijek inzistira - na istragama zbog topnickih dnevnika, da bi se sada pokazalo da je pritom prekoracena granica dopuštenog. Sama je Hrvatska pak kažnjena zbog svoje pretjerane revnosti i servilnosti kojom je slijepo slijedila naloge haaškog tužiteljstva.


Podijeli: Facebook Twiter