Haaški sud: Florence Hartmann kriva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Florence Hartmann, bivša dugogodišnja glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte osudena je danas na Haaškom sudu na novcanu kaznu od 7.000 eura jer je objavila sadržaj dviju povjerljivih odluka Haaškog suda u predmetu Slobodana Miloševica.

Na zadnjem rocištu optužba je za nekadašnju visoku dužnosnicu Haaškog suda zatražila upravo novcanu kaznu, izmedu sedam i 15 tisuca eura, dok je obrana inzistirala na oslobadajucoj presudi, ukazujuci da bi svaka, cak i simbolicna kazna, uspostavila nova ogranicenja slobode izražavanja, poticuci autocenzuru i poništavajuci desetljeca akumulirane sudske prakse Europskog suda za ljudska prava.

Naime, Hartmann je u spornom clanku i svojoj knjizi "Mir i kazna" tvrdila da su haaški suci sudjelovali u prikrivanju kljucnih dokumenata o umiješanosti Miloševicevog režima u genocid u Srebrenici, prihvacajuci zahtjev Beograda da se stavi oznaka tajnosti na zapisnike Vrhovnog savjeta obrane, što ih je Beograd dostavio tužiteljstvu za korištenje u predmetu protiv Miloševica.

Medutim, zahvaljujuci razumijevanju pet haaških sudaca, Beograd je kasnije izbjegao korištenje Miloševicevih zapisnika, s brojnim dokazima o izravnoj umiješanosti Srbije u rat u BiH, u procesu što ga je Bosna i Hercegovina pokrenula pred Medunarodnim sudom pravde (ICJ) protiv Srbije zbog genocida. ICJ je 2006. proglasio Srbiju odgovornom što nije sprijecila genocid u Srebrenici, ali ne i za sam genocid, dok je Florence Hartmann zaradila optužnicu zbog iznošenja "prljavog rublja" Haaškoga suda pred javnost.


Podijeli: Facebook Twiter