Haaški osuđenik Dario Kordić u petak na slobodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dario Kordić, kojega je Haaški sud osudio na 25-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u središnjoj Bosni, u petak će biti oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne u austrijskom zatvoru, potvrdili su za medije u Mostaru njegova sestra Davorka Kordić i njegov bliski prijatelj Vinko Zorić.

Po navodima sestre i prijatelje Darija Kordića, Haaški tribunal je danas odobrio da se nakon izdržane dvije trećine kazne on pusti na slobodu. Nakon izricanja pravomoćne presude pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2004. godine Kordić je upućen na odsluživanje kazne u austrijski zatvor Karlau kod Graza.

Kordić bi iz zatvora u četvrtak trebao biti prebačen u Beč, a zrakoplovom bi se u petak trebao vratiti u Zagreb gdje mu živi obitelj.

Dario Kordić jedan je od skupine bosanskohercegovačkih Hrvata iz središnje Bosne koji se 1997. godine dragovoljno predao sudu u Haagu. Bio potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH). Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u središnjoj Bosni, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter