Haag: Zdravku Tolimiru doživotna robija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaški tribunal osudio je danas generala vojske Republike Srpske (VRS) Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine, prenijela je agencija Beta.

General Tolimir (64) bio je u BiH od 1992. do 1995. godine pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove tadašnjeg zapovjednika VRS-a Ratka Mladića. Većinom glasova dvoje sudaca, uz protivljenje jednog, sud je Tolimira proglasio krivim za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progon i prisilno premještanje Muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenog 1995. godine. Vijeće je odbacilo kao nedokazanu optužbu za deportaciju.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je VRS od 13. srpnja 1995. do kolovoza  1995. ubila "najmanje 4.917" Muslimana iz Srebrenice, ali je to "konzervativna procjena". Ukupan broj žrtava bliži je brojki od "najmanje 6.000", naveo je u obrazloženju presude predsjedavajući sudac Christoph Flugge iz Njemačke.

Presudom je utvrđeno da su ta masovna ubojstva, ali i ubojstvo trojice muslimanskih lidera u Žepi, predstavljala genocid, uz protjerivanje tisuće muslimanskih žena i djece iz Srebrenice i Žepe, zbog toga što su počinjena u namjeri da se Muslimani unište, potpuno ili djelomično, kao etnička grupa. Prema presudi, masovna ubojstva srebreničkih Muslimana počinjena su u okviru udruženog zločinačkog pothvata vojnih i političkih lidera Republike Srpske. General Tolimir u presudi je opisan kao "desna ruka, oči i uši" Ratka Mladića, tadašnjeg zapovjednika VRS-a. (B. O. I./NL)

Srebreničke žrtve zadovoljne presudom Tolimiru
Udruge koja okupljaju žrtve genocida u Srebrenici izrazile su zadovoljstvo presudom doživotnog zatvora pomoćniku Ratka Mladića, generalu Zdravku Tolimiru, ističući očekivanje da će istu kaznu doživjeti Mladić i bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter