H1N1 odnio i petu žrtvu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Za sada nema laboratorijske potvrde da je pedesettrogodišnji muškarac iz Zagreba, za kojega neki mediji objavljuju kako je peta žrtva pandemijske gripe, doista i bio zaražen virusom A", priopcilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH koje zasad demantira neslužbene informacije o petoj žrtvi.

Prema neslužbenim informacijama u zagrebackoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljevic" u nedjelju poslijepodne umro je 53-godišnji Zagrepcanin koji je u bolnicu primljen prije deset dana. Kako doznajemo, odmah je po dolasku u bolnicu bio prikljucen na respirator, a posljednja tri i pol dana pokušano je lijecenje i tzv. ECMO aparatom koji se koristi kod velikih plucnih komplikacija. Nažalost, ni taj tretman nije pomogao. Sredovjecni muškarac imao je sekundarni dijabetes i prekomjernu tjelesnu težinu što ga je, prema tvrdnjama strucnjaka, svrstavalo u rizicnu skupinu kada je u pitanju svinjska gripa, odnosno dodatni rizik kod zaraze virusom H1N1 i njegovih posljedica.

U bolnici je na respiratoru i dalje osam pacijenata, sedmero odraslih i jedna djevojcica. Troje odraslih pacijenata je u teškom stanju. Tijekom subote u bolnicu je primljena i žena od 34 godine koja ima teži oblik gripe, ali ona tijekom poslijepodneva nije bila prikljucena na umjetno disanje.

Ravnatelj Klinike potvrdio nam je i da je zdravstveno stanje djecacica starog svega sedam dana dobro, da nije bio prikljucen na respirator kako se nagadalo, te da je u bolnicu primljen iz epidemioloških razloga. Njegova majka bila je prehladena kad je došla u rodilište, a i otac je imalo slicne tegobe, pa je beba preventivno pregledana i izoliran je novi virus.

U cijeloj Hrvatskoj, u pogledu broja zaraženih virusom H1N1, novih podataka tijekom nedjelje nije bilo. Prema posljednjim informacija, u Hrvatskoj je više od tri tisuce oboljelih, od cega je oko 2.500 klinickih slucajeva, a nešto manje od 600 laboratorijski potvrdenih slucajeva.


Podijeli: Facebook Twiter