H1N1 mutirao u Osijeku?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedini osjecki pacijent s virusom H1N1, koji je hospitaliziran na Jedinici za intenzivno lijecenje KBC-a Osijek, uspješno se oporavlja i skinut je s respiratora, a lijecnici vjeruju i da ce tijekom sutrašnjeg dana poceti uzimati hranu. Nakon što su norveški znanstvenici objavili da je virus svinjske gripe mutirao, ovu informaciju iz vlastitog iskustva potvrdili su nam i u osjeckoj bolnici.

- S ovim bismo se donekle mogli složiti, jer je zanimljivo da smo našem pacijentu odmah po dolasku dali petodnevnu terapiju lijekom Tamiflu. Naime, svi simptomi govorili su da ima svinjsku gripu, iako je prvi laboratorijski nalaz bio negativan. No, nakon što je vec bio na terapiji, ponovno smo poslali uzorak na testiranje i tada smo dobili pozitivan laboratorijski nalaz, koji je unatoc terapiji pokazao da je virus prisutan u tijelu. To znaci da je virus mutirao i, cini se, postao otporan na Tamiflu. Zanimljivo je i da su s pacijentom u kontaktu bili i njegova supruga i djeca i da baš nitko nije obolio, stoga je rijec o bolesti o kojoj, cini se, još malo znamo, komentirao je dr. Josip Ivic, voditelj Jedinice za intenzivno lijecenje KBC-a Osijek.

Za razliku od proteklog vikenda kad je na Klinici za infektologiju i febrilna stanja KBC-a Rijeka vladalo opsadno stanje, tijekom protekla dva dana u rijeckoj bolnici nije bilo novih hospitalizacija zbog sumnje na virus nove gripe. Podsjecamo, posljednjih dana u rijeckoj je bolnici zabilježen veci broj otpuštanja pacijenata koji su zbog komplikacija prouzrocenih virusom H1N1 morali biti hospitalizirani pa je tako trenutacno ondje zbog virusa pandemijske gripe smješteno 14 pacijenata.

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti prof. dr. Biserka Trošelj Vukic kaže da je zasad ipak prerano govoriti o eventualnom silaznom trendu oboljenja od virusa nove gripe. - Za takvu tvrdnju treba pricekati i tjedne zbirne podatke iz ordinacija primarne zdravstvene zaštite. Ako se ovakav silazni trend nastavi iducih desetak dana, moci cemo eventualno govoriti o stišavanju ovog drugog vala pandemijske gripe, istice prof. dr. Trošelj Vukic.


Podijeli: Facebook Twiter