Gvozd ne želi biti Vrginmost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Gvozdu, središtu istoimene općine kojem je Općinsko vijeće u lipnju ove godine većinom glasova promijenilo ime u Vrginmost, održan je danas prosvjedni skup u organizaciji Hrvatske stranke prava i Hrvatskog nacionalnog fronta (HNF).

Marija Idžan (HDZ), zamjenica načelnika Općine Gvozd, ujedno i predsjednica Udruge naseljenih Hrvata iz BiH, rekla je u svom govoru da je ona predala Ustavnom sudu zahtjev za provjerom ustavnosti odluke o promjeni imena.

Željko Soldo (HSP), vijećnik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije i predsjednik županijskog Odbora za hrvatske branitelje, rekao je da je zbog ovog malog skupa ponosan jer "Hrvati pokazuju da imaju kičmu i da znaju cijeniti svoju povijest" te da je izmjena povijesnog imena Gvozd u Vrginmost samo "kontinuitet dovođenja u pitanje vrijednosti postignutih u Domovinskom ratu".

Predsjednik HSP-a Danijel Srb izmjenu imena mjesta nazvao je nezakonitom - jer nije prošla ni Županijsku skupštinu niti ju je konačno usvojila Vlada RH, a ipak na ulazu u mjesto na pločama piše Vrginmost te se upitao tko to tolerira.

Kada je Srb ustvrdio da toleriranjem takvih postupaka hrvatska vlast poručuje Hrvatima u Gvozdu da ne računaju na njihovu potporu, ali da je HSP taj koji neće tolerirati nepoštivanje hrvatskih zakona i samovoljno mijenjanje nazivlja, počelo je skandiranje "ovo je Hrvatska, ovo je Hrvatska".

Uz riječi da je "ovo početak osnivanja SAO Krajine", te da "ne damo ponovno osnivanje SAO Krajine", Srb je o "Zajedničkom vijeću općina" u Istočnoj Slavoniji kazao da "nije ništa drugo nego osnivanje SAO Krajine".

Na prilazima mjestu na službenim je pločama već ispisano novo ime Vrginmost, naziv koji je bio u uporabi desetljećima prije nego je 1996. godine izmijenjen u Gvozd, kako se mjesto zvalo, kako je kazao Srb, "još ranije, duboko u srednjem vijeku". Na općinskoj zgradi su službene ploče s nazivom Gvozd, na latinici i na ćirilici.

Po službenoj procjeni policije na skupu je bilo oko 150 prosvjednika, a na skupu se skandiralo i pjevalo "Zovi, samo zovi!", te "Za dom - spremni!". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter