Gvineja Bisau: Vojska uhitila predsjednika i premijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vojska Gvineje Bisau priopcila je u petak da je uhitila vršitelja dužnosti predsjednika države Raimunda Pereiru i premijera Carlosa Gomesa Juniora, ali da nema nikakve težnje za vlašcu.

- Predsjednika je u njegovoj rezidenciji u Bisauu uhitila skupina vojnika i odvela ga u nepoznato, potvrdio je jedan od predsjednikovih suradnika. Uhicenje premijera Carlosa Gomesa Juniora potvrdila je njegova supruga.

- Zapovjedništvo je bilo prisiljeno reagirati na taj nacin da bi se obranilo od diplomatskih manevara vlade kojima je cilj eliminirati oružane snage Gvineje Bisau i zamijeniti ih stranom silom, objašnjava se u priopcenju glavnog stožera vojske.

Vojska je u Gvineji Bisau u petak zauzela vladine zgrade i nadzire glavne ceste u glavnom gradu i ocito je izvršila državni udar, objavili su prije toga diplomati i stanovnici.

Vojska je zauzela i kucu nekadašnjega premijera da bi sprijecila njegov izbor za predsjednika države. Gomes Junior je veoma nepopularan u vojsci te zapadnoafricke zemlje s dugom tradicijom vojnih udara.

On je u prvom krugu predsjednickih izbora u ožujku gotovo osvojio vecinu i ocekivalo se da ce u drugom krugu 29. travnja biti izabran bez problema.

Bivši predsjednik parlamenta, Pereira, postao je privremeni šef države nakon smrti predsjednika Malama Bacaija Sanhe u sijecnju u Parizu zbog bolesti.

Naoružani vojnici cuvaju predsjednicki ured, državnu televiziju i ostale glavne lokacije, kao i glavne prometnice koje vode u grad. U gradu je u petak mirno, a vecina televizija i radijskih postaja ne emitira program.


Podijeli: Facebook Twiter