Gvineja: 59 mrtvih u epidemiji ebole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U epidemiji groznice ebole koja od 9. veljače hara na jugu Gvineje umrlo je barem 59 ljudi, po podacima koje su u subotu objavile gvinejske zdravstvene službe.

- U epidemiji je barem 59 ljudi umrlo od 80 oboljelih koliko su zabilježile naše službe na terenu, rekao je za AFP ravnatelj odjela za prevenciju u ministarstvu zdravstva Sakoba Keita.

Da je riječ o eboli, virusnoj hemoragijskoj groznici, potvrdio je laboratorij u Lyonu, u Francuskoj, rekao je Keita.

- U petak smo dobili prve nalaze iz Lyona koji potvrđuju da je virus ebole uzrok tog vala groznice koja je uglavnom zahvatila šumska područja Gvineje, na jugu zemlje, rekao je.

Bolest se manifestira visokom temperaturom, proljevima, povraćanjem, naglašenim umorom, a ponekad i krvarenjem.

Međunarodna medicinska organizacija Liječnici bez granica (MSF) objavila je u subotu da je u zemlju poslala hitnu medicinsku pomoć. "Dvadeset četvero liječnika i zdravstvenih djelatnika već su na terenu, a ovih dana će stići i pojačanje", dodaje MSF u priopćenju.

Oko 33 tone opreme poslat će se iz Belgije i Francuske u dvama zrakoplovima, dodaje organizacija.

- Bolest se uglavnom prenosi s oboljele osobe na zdravu i preko predmeta s kojima su oboljeli ili umrli bili u doticaju. (...) Izvor zaraze može biti i konzumiranje zaraženih životinja koje žive u šumi, rekao je Keita.

Vlada je pozvala stanovnike na oprez i da poduzmu odgovarajuće prevencijske mjere. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter