Gužve u poreznoj zbog izdavanja potvrda

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na nivou Istarske županije, Porezne uprave, Područnog ureda Pazin, ove je godine zaprimljeno 11,7 posto manje prijava poreza na dohodak nego lani. Otkrili su nam to u Poreznoj upravi koji su pojasnili da su lani zaprimili 41.626 prijava, a ove godine 36.756. No, nisu nam odgovorili mogu li se očekivati već sredinom travnja prve isplate povrata poreza, a kako je to bilo uobičajeno i proteklih godina. Iako je vrijeme podnošenja prijava isteklo početkom ožujka, proteklih je dana ponovno zabilježena veća gužva u pulskoj ispostavi Porezna uprave. Pojasnili su nam da su tome razlog gužve zbog izdavanju raznih potvrda.

- Riječ je o potvrdama u svrhu dopunskog zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava kod Centra za socijalnu skrb i subvencioniranje javnog prijevoza i slično, čiji su tražitelji mahom starije osobe. Ispostava Pula je radi smanjena gužvi, uključila i druge službenike na izdavanju potvrda. Također valja napomenuti da je prostor koji vodi do ureda gdje se izdaju potvrde uzak hodnik koji dodatno ostavlja dojam veće gužve, odgovorili su nam iz Porezna uprave.

Dodali su kako su od 1. ožujka 2015. omogućili razmjenu podataka o dohodcima i primicima putem WEB servisa, a od 1. travnja 2015. omogućena je i BATCH razmjena podataka. "Navedeni servisi omogućuju tražiteljima potvrda (institucijama, gradovima…), brži pristup i točne podatke o visini dohodaka i neoporezivih primitaka, svojih korisnika. Ujedno napominjemo da smo ovim sustavom unaprijedili  i uslugu poreznim obveznicima kojima ćemo na taj način umanjiti potrebu osobnog dolaska po potrebne potvrde o visini dohodaka", stoji u odgovoru Porezne uprave. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter