Gužve na prijelazima najava dobre sezone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako je suditi po velikim gužvama koje se vec dva dana osjete na istarskim granicnim prijelazima, prvi vikend u lipnju trebao bi biti odlican. Tim više jer su jucer Talijani slavili svoj praznik Dan Republike, a Nijemci kršcanski blagdan Kristovo uznesenje pa su odlucili i nekoliko dana prije vikenda iskoristiti za odmor i sve skupa spojiti do nedjelje, prije svega zbog dosad iznimno lijepog, suncanog i toplog vremena koje više slici ljetnom nego proljetnom, iako za vikend prognoza i nije najbolja. Premda je temperatura pogodna cak i za kupanje, vecina ce vjerojatno svoj vikend u Istri iskoristiti za izlete.

Svibanj bi mogao biti bolji od ocekivanja

Dobra je to turisticka uvertira u prvi ljetni mjesec, ali i samu špicu sezone, što zapravo nije neocekivano. Naime, vec neko vrijeme veliki hotelijeri, turisticke agencije i organizatori putovanja najavljuju dobar promet na osnovi bukinga koji je, tako kažu svi, bolji nego lani. Još samo da posluži vrijeme. Po svemu sudeci, iako još nema službenih statistickih brojki, cak bi i svibanj mogao biti bolji nego 2010.! Iznenadujuce s obzirom na loše najave turistickih djelatnika pocetkom godine, ali i nakon više nego uspješnog Uskrsa. Tako nam barem kaže direktor istarske turisticke zajednice Denis Ivoševic na osnovi prvih informacija iz istarskih TZ-a. Naime, TZ-i Pule, Rovinja i Umaga bilježe bolje rezultate nego prošlog svibnja.



- Ako svibanj bude kao lani ili, daj Bože, bolji, vec smo u godišnjem plusu od 0,7 posto, ako bi se svi ostali rezultati održali kao i prošle godine. Naime, u prva cetiri mjeseca, prije svega zbog jako dobrog travnja, realizirano je cak 120 tisuca nocenja više. Inace, vec dva dana bilježimo gužvu na granicnim prijelazima, jednim dijelom zbog velike navale putnika, a drugim dijelom zbog novopostavljenog semafora sa slovenske strane. Kolona se, kako saznajemo od prometne policije, stvarala vec na odvojku autoceste Ljubljana - Trst. Što ce tek biti u petak i subotu! Osim ova dva velika blagdana u Italiji i Njemackoj, navala je i zbog maturanata i ostale školske djece koja dolaze na ekskurzije u sve istarske destinacije. Ako potraje ovaj trend, mislim da bi rezultati mogli biti jako dobri, istice Ivoševic.

Dodaje da prakticki nema straha za lipanj ne samo na osnovi optimisticnih podataka o bukingu hotelijera i velikih agencija, nego i svih kršcanskih blagdana koji su zbog kasnijeg Uskrsa pali u lipnju, kao što su primjerice Duhovi sljedeceg vikenda.

- Lipanj je pravi warm up za sezonu. Dobra je naznaka za sezonu što smo u travnju za Uskrs imali znacajan plus iz Slovenije, te Italije, što jako veseli jer je lani talijansko tržište završilo minusom od sedam posto. Kod njih situacija ide nabolje i nadamo se da na to nece utjecati nedavni izbori u Italiji. Posebno veseli što su otprilike podjednake brojke realizirane sa svih naših znacajnih tržišta - Slovenije, Austrije, Njemacke i Italije, zakljucuje direktor TZ-a.

Optimistican, ali od malih rijeci, je i direktor njemackog predstavništva Hrvatske turisticke zajednice (HTZ) Mato Radic, što ne cudi s obzirom na opcenito pozitivnu atmosferu na njemackom tržištu od samog pocetka bukinga za 2012. još krajem prošle godine.

Talijani se vracaju Hrvatskoj

- Ocekivanja za lipanj, što se tice Nijemaca, su prema stanju bukinga odlicna tako da ocekujem da ce taj mjesec opcenito biti bolji nego svibanj. Posebno veci dolazak Nijemaca ocekujemo sljedeci vikend, za Duhove, kako automobilima, tako i zracnim putem, veli Radic.

Njegov kolega Dario Matoševic iz talijanskog predstavništva HTZ-a pak kaže da je jucerašnji blagdan u Italiji zapravo jedan od rijetkih ove godine koji pada krajem tjedna, tako da ce velik broj Talijana iskoristiti most s vikendom i otici na putovanje.



- Zbog toga ocekujemo da ce i velik broj Talijana ovaj vikend posjetiti Istru, iako ne mogu tocno kvantificirati koliko, nego to zakljucujem prema interesu. Što se opcenito stanja na talijanskom tržištu tice, stvari su pozitivne. Primjerice, talijanski tisak, kada piše o sezoni, Hrvatsku stavlja uz zemlje gdje ce broj njihovih turista porasti. Prema njihovom pisanju, Talijani ce se koncentrirati u bliže zemlje, medu kojima je i Hrvatska. Takoder, jucer sam razgovarao s jednim touroperatorom koji mi je rekao da je vec prodao Istru kao lani, ali da se susrece s problemom stopiranja bukinga u Hrvatskoj, istice Matoševic.

Dodaje da se pozitiva ove godine osjeca i u izravnoj komunikaciji s Talijanima koji tek sada zapravo pocinju razmišljati o ljetnom odmoru.

- Pocetkom godine bio sam rezerviran u svojim prognozama jer na brojke može utjecati i malo veca kiša u kolovozu koja može isprazniti kampove. Puno je stvari koje utjecu na konacan rezultat. Medutim, vrlo smo optimisticni. U našem uredu primjecujemo da je interes individualaca u odnosu na prošlu godinu veci za 30 posto, zakljucuje direktor talijanskog ureda HTZ-a.

Lani su na slabiji dolazaka Talijana utjecali, uz ekonomsku krizu, državni poticaji za ostanak na ljetovanju u vlastitoj zemlji. Matoševic kaže da ove godine do kraja lipnja ti poticaji istjecu i da se vjerojatno više nece dijeliti. Ipak, gospodarska situacija nije baš najsjajnija, odnosno oporavak od recesije tece usporeno. Veli da ocekuju godišnji porast BDP oko 1,3  posto, što je još uvijek ispod europskog prosjeka. (Piše Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


U Istru ušla 23.862 putnika
Na istarskim granicnim prijelazima Kaštel, Plovanija i Požane od srijede u ponoc do cetvrtka u 12 sati u Hrvatsku su ušla 23.862 putnika, a istovremeno iz Hrvatske je izašlo 7.980 putnika. Prema rijecima Suzane Sokac iz PU istarske najprometnije je u tom vremenskom razdoblju bilo na granicnom prijelazu Kaštel preko kojeg je u Hrvatsku ušlo 13.872, a izašlo 3.426 putnika. (S. P.)

Opašic: Slovenija nas obavijesti
Valter Opašic iz Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu PU istarske kazao nam je da je jucerašnje pojacanje prometa na istarskim granicnim prijelazima normalna pojava, odnosno da se bliži vikend, a i pocela je ljetna sezona. U vezi sa spornim semaforom na slovenskoj strani kazao je da PU istarska o tome nema saznanja, odnosno da na prometnu regulaciju u Sloveniji hrvatska policija nema utjecaja.
- S kolegama iz Slovenije u kontaktu smo u slucaju pojacanog prometa ili pak neke izvanredne situacije. Kad se na njihovoj strani pojaca promet, oni nas o tome obavijeste te mi sukladno tome otvorimo više ulaza i pojacamo broj ljudstva i tehnike. Evo baš tijekom jutra je promet na granici bio pojacan, no vec u poslijepodnevnim satima se normalizirao, rekao je Opašic. (S. P.)


Podijeli: Facebook Twiter