Gužve na granici, kolona duga 10 kilometara

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Putnici koji su u subotu prelazili preko najfrekventnijih istarskih graničnih prijelaza Kaštela i Plovanije morali su se oboružati konjskim živcima da izdrže na pripeci od 32 stupnja celzija čekajući u koloni koja je dostizala deset kilometara i time se protezala dijelom i po Ipsilonu.

Na prelazak granice čekalo se najmanje 15 minuta, a do podne je iz Istre preko sva tri granična prijelaza, dakle i Požane, otišlo 30.230 stranih gostiju dok je u isto vrijeme u Hrvatsku ušlo 32.898 inozemnih državljana. U isto vrijeme na Poluotok je ušlo 813 domaćih putnika, a otputovalo njih 1.165.

Ukupno je zajedno s petkom preko ovih granica ušlo 78.425 turista, a zajedno s hrvatskim državljanima bilo je 84.241 putnika koji su doputovali u Istru. Prema svojim kućama uputilo se 81.874 stranih državljana, a, uz domaće putnike, ukupno je preko istarskih graničnih prijelaza iz Hrvatske otišlo 88.346.

Trećeg vikenda u kolovozu vidljivo je da je broj putnika koji dolaze nešto manji u odnosu na vikend ranije kad je u Istru ušlo gotovo 94 tisuće putnika, od toga oko 86.500 turista a što govori da se sezona lagano primiče kraju.

U Zračnoj luci Pula u subotu je bilo 9.100 putnika, a otprilike ih je polovica došla u Istru, a polovica napustila Poluotok. Sletjelo je 33 zrakoplova, a kao po običaju, najveći broj turista, oko 40 posto, činili su Rusi i Ukrajinci, slijede gosti iz Njemačke, Belgije, Finske, Engleske, Srbije, Norveške, Francuske i Nizozemske. Na pulskom aerodromu ističu da je putnika više nego lani.

U Hrvatskom autoklubu i za nedjelju najavljuju gužve na cestama u blizini turističkih središta na obali i otocima, a zastoji su mogući između ostalog i na Istarskom ipsilonu. Situaciju dodatno otežavaju visoke temperature stoga se vozačima koji voze na duge relacije savjetuje da češće prave pauze i da se rashlađuju bezalkoholnim, negaziranim pićima. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter