Gužve i nervoza pred šalterima za osobne iskaznice

Jučerašnji redovi u pulskoj policijskoj upravi (N. LAZAREVIĆ)
Jučerašnji redovi u pulskoj policijskoj upravi (N. LAZAREVIĆ)

Iako smo navikli ona velike redove, jučer je u pulskoj policijskoj upravi pred šalterima na kojima se izdaju osobne iskaznice bilo gotovo kaotično. Osim nervoze zbog dugih redova tijekom cijelog radnog dana, vidjela se uznemirenost na licima građana zbog najavljene visoke kazne koja je prijetila onima koji nisu na vrijeme produžili iskaznicu.

Iako su strojevi za izdavanje rednog broja radili, gužva oko šaltera za prijavu i izdavanje osobnih iskaznica nije se smanjivala, naročito od 15 do 17 sati.

- Upravo sam, nakon dobrih dva sata čekanja, predao dokumente za novu osobnu i, srećom, nisam platio kaznu iako mi je stara istekla prije tri mjeseca. Znao sam da mi prijeti kazna, čak sam posudio od roditelja i novac, ali mi je službenica rekla da je ta odredba stopirana, kazao nam je mladić na izlasku iz zgrade.

Strpljivo je u redu stajala i jedna gospođa.

- Uhvatila me panika kad sam pročitala da kazna za osobnu iskaznicu čija je valjanost istekla iznosi 3.000 kuna. Moja je istekla prije mjesec dana i od muke cijelu noć nisam spavala. Čekam red gotovo cijeli dan, no sad mi lakše jer sam čula da nas ipak neće kažnjavati. Takva visoka kazna bi zbilja bila sramotna, ispričala nam je gospođa, dodavši da nije znala kako bi uopće platila kaznu.

Ima i onih koji nisu ni znali da im je prijetila kazna za nevažeću osobnu iskaznicu.

- Tek sam maloprije čuo od ostalih da je kazna velika, a malo zatim da ipak neće kažnjavati ljude. To bi zbilja bilo katastrofa. Pa tko danas može odvojiti toliki novac, prokomentirao je stariji Puljanin čekajući na svoj red. (K. TADIJIĆ)

MUP: U kojim slučajevima se dobiva kazna za nevažeću osobnu iskaznicu

Nakon medijskih napisa o kaznama zbog nevažećih osobnih iskaznica Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da se prekršajni postupak pokreće samo protiv osoba koje se služe nevažećim dokumentom, a ne i protiv onih koji podnose zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice čak i ako im stara ne vrijedi dulje od 15 dana.

"Prekršajni postupak se pokreće protiv osobe kada se utvrdi da se služi osobnom iskaznicom iako joj je istekao rok važenja. Ali, prekršajni postupak neće se pokretati protiv osobe kada podnosi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice bez obzira što je rok važenja prethodne protekao više od 15 dana", navodi se u priopćenju.

U MUP-u pojašnjavaju da je "svrha pokretanja prekršajnih postupaka da se osobe ne služe nevažećom osobnom iskaznicom u pravnom prometu s obzirom da je osobna iskaznica osnovna identifikacijska isprava" koju moraju imati svi državljani stariji od 16 godina s prebivalištem u Hrvatskoj.

"Građani su dužni voditi brigu o rokovima važenja svojih osobnih iskaznica jer zbog zaštite osobnih podataka nije moguće javno objavljivati podatke o osobama kojima je istekao rok važenja osobnih iskaznica (primjerice putem web stranica)", kažu u MUP-u.

Podsjećaju da za ostale dokumente koji nisu obvezni, poput putovnica, nema sankcije zbog neishođenja novog dokumenta nakon što starom istekne rok važenja. (Hina)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter