Gužva u Krnickom portu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neki od korisnika vezova u Krnickom Portu požalili su nam se da je na jedan od molova nedavno, i to netom prije nego li je Lucka uprava Pula evidentirala i pocela naplacivati vezove, privezana barka koja je doslovno ugurana izmedu njihovih te ih je na koncu i oštetila. Prema njihovim rijecima, vez na molu udaljen je tek metar od susjednog, a preblizu je postavljen i vez u moru s krmene strane brodica.

- Nemamo ništa protiv da je ta brodica vezana u Krnickoj luci, nego smo ljuti zbog toga što je ona, ocito uz neciji blagoslov, ovdje doslovce ugurana. Ljuti nas i to što je oštetila naše brodice. Ne vjerujemo da bi u bilo kojoj uredenoj lucici, a pogotovo u onima u kojima se vez naplacuje, izmedu dvije brodice bila ugurana treca, i to na manje od metra udaljenosti. Moja brodica ima bokobrane, no ova koja je do nje ugurana je puno viša i potrgala mi je nosace bokobrana te oštetila plastiku, rekao nam je jedan od vlasnika brodica u Krnickoj luci.

Istice da se više puta obracao pulskoj Luckoj upravi i kapetaniji, no zasad bez rezultata. Tvrdi da je djelatnik Lucke uprave samo "bacio oko" s prilaznog puta do spornog mola i veza te da se uopce nije spuštao na mol da bi utvrdio pravo stanje.



- Ove smo molove mi korisnici prije više godina sami napravili u nadi da ce se jednog dana u luci napraviti red. Možda ce se netko sjetiti nešto poduzeti kada nam brodovi potonu. Pitam se tko ce onda odgovarati i platiti štetu, kaže korisnik veza.

Zoran Peruško, glasnogovornik pulske Lucke uprave, kazao nam je da je prilikom preuzimanja komunalne luke Krnica prvi zadatak bio da se s korisnicima luke, osim sa stranim državljanima, potpiše godišnji ugovor o stalnom vezu.

- Odredbama ugovora koji su sklopljeni sa svakim korisnikom ponaosob jasno je dano do znanja da je vlasnik plovila dužan zaštititi svoje plovilo na nacin da ne oštecuje druga plovila. Prilikom obilaska lucice vidljivo je da 80 posto korisnika ne cini ono na što su ugovorom obvezani, a kada se dogodi eventualna šteta ili slicno, od Lucke uprave Pula ocekuju sanaciju.

Na to Lucku upravu ne obvezuje niti jedna odredba ugovora. Jasno nam je da ce ovih problema u luci Krnica, ali i drugim komunalnim lukama biti i dalje, barem dok se na kvalitetan nacin ne sanira trenutno stanje u komunalnim lucicama, posebice lucicama Valbandon i Krnica, rekao nam je Peruško.

Prema njegovim rijecima, Lucka uprava Pula je nedavno s tvrtkom Urbis 72 sklopila ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju sportske lucice Krnicki porat.

- Projektom ce biti predvidena izgradnja obalnog zida od operativne obale prema istezalištu, dok ce se na istocnoj strani luke Krnica pontonima riješiti problem s vezovima. Kada sve navedeno bude okoncano, što ce sigurno potrajati nekoliko godina, moci cemo reci da smo uspješno sanirali lucicu na zadovoljstvo nas i svih korisnika. Dotad cemo svi morati imati malo više strpljenja, istaknuo je Peruško.

Iz Ministarstva mora odgovaraju da je odlukom Županijskog poglavarstva Istarske županije o osnivanju Lucke uprave Pula od 9. prosinca 1997. godine utvrdeno lucko podrucje kojim ona upravlja, a dio tog podrucja je i luka Krnica.


Podijeli: Facebook Twiter