Gužva na Bunarini iznenadila i organizatore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Bunarini je došlo do erupcije trkača. Šokirani su bili sami trkači, šokirani su bili i organizatori iz Uljanik Maratona i Triatlon saveza Istarske županije koji su brže-bolje krenuli u potragu za dodatnim brojevima, a šokirani su bili i svi ostali koji su se jučer prije podne zatekli na Verudeli.

Prošle je godina finalna utrka devetog izdanja Saucony zimske atletske lige, održana upravo na Bunarini, ponudila rekordan odaziv trkača, njih više od 300, a ovogodišnje jubilarno deseto izdanje ove sve popularnije trkačke lige ponudilo je novi rekord. Na poznatom okupljalištu Puljana natiskalo se oko 350 trkača uz još popriličan broj njihovih prijatelja, a bili su tu i popratni štandovi, ljubitelji životinja, policija. Sve ih je iz kuće izvukao neuobičajeno sunčan, gotovo proljetni dan i ljubav prema trčanju. Ljubav koja je, očito je to, zarazila poluotok.

Trči i staro i mlado. Neki i zajedno. Roditelji i djeca rame uz rame istrčali su tih 5.400 metara kolika je bila duljina staze koja je od Bunarine vodila do TN Verudela i natrag. I svi su bili pobjednici, svi koji su istrčali stazu, iako su uoči starta morali strpljivo čekati da se nađu dodatni brojevi za sve trkače. Zbog te je neočekivane sitnice start kasnio 15 minuta.

Sve više Istrana trči

- Ovolikim odazivom trkača sam i ja iznenađen - u dahu je odmah nakon starta rekao tajnik TSIŽ-a Dragan Radomirović, jedan od organizatora i ove utrke i cijele Zimske lige.

- Lani je na Bunarini bilo prijavljeno 310 trkača od kojih je u cilj ušlo njih 302. Danas je prijavljeno 420 trkača, a kako smo imali samo 400 brojeva morali smo hitno naći dodatne.

Zanimljivo je da uopće nije bilo naznaka takve eksplozije trkača. Posebno jer stranci nisu došli, a dio onih najboljih poput Petra Bratulića, Barbare Belušić i Luke Paliske su nastupili na prvenstvu Hrvatske u krosu.

- Očekivali smo između 250 i 300 trkača, ali ovome se nitko nije nadao. Došli su Riječani koji i inače dolaze na naše utrke, ali zato nije bilo Slovenaca i Talijana koje očekujemo u idućim kolima Zimske lige u Rapcu, Rovinju i Poreču. Pomogao je svakako i ovako lijep dan, ali opet, ovoliki broj trkača je svih iznenadio. Međutim, nije sve ni do vremena. Lani je, na primjer, u Rapcu bio pljusak, pravi potop, pa je opet bilo 187 natjecatelja. Dakle, trči se bez obzira na uvjete. Liga je narasla u ovih deset godina i nezaustavljivo ide sve dalje i dalje. Danas trči sve više Istrana, a dolaze i iz nekih sredina gdje donedavno nije uopće bilo trkača. Sad nas zovu iz cijele Hrvatske i pitaju u čudu kako nam to uspijeva. Nitko nema ni približno toliki broj trkača kao mi u Istri - s ponosom je zaključio Dragan Radomirović.

Najbrži u jučerašnjoj utrci bili su Tihomir Bobolanović u apsolutnoj i Mladenka Ćulibrk u ženskoj konkurenciji. Bobolanović je trčao sa startnim brojem jedan i prvi prošao ciljem.

Ubrzao na hupseru

- Opravdao sam startni broj jedan i upisao drugu pobjedu na ovoj stazi, budući da sam pobijedio i prije tri godine. No, tada je bilo daleko manje trkača. Nitko nije očekivao ovoliki broj, pričalo se da će nas biti oko 200, a došlo nas je duplo više - rekao je Tihomir Bobolanović osvrnuvši se i na samu utrku.

- Zbog takve se gužve atmosfera uoči starta užarila. Svi smo bili nervozni jer smo se morali ponovno zagrijati, održati temperaturu prije starta. Kad je krenulo, svi smo počeli rezervirano osim jednog koji je povukao od starta, možda zbog kamera ili slikanja. Mi koji se znamo, koji smo stari rivali, bili smo jedan do drugoga. Nakon nekih 400 metara Goran Modrušan je ubrzao i pozvao me da mu se priključim, a taj je njegov tempo prihvatio još samo triatlonac Duje Marić. Modrušan mi je pomogao, ali poslije nije mogao dalje u istom ritmu, pa sam počeo taktičku borbu s Marićem za prvo mjesto. Vidio sam da ga ne mogu "otresti", pa sam ga propustio na čelo, što je prihvatio i ubrzao, a onda, kad sam vidio da nam je obojici najteže, napao sam na jednom hupseru. Dobio sam dva, tri metra koji su ubrzo prerasli u šest, sedam i dalje sam samo trebao zadržati brzinu i stečenu prednost do cilja. Dobio sam zahvaljujući iskustvu, ali i odličnom poznavanju staze, jer tu zimi treniram nakon posla i obaveza i poznajem svaki detalj - zaključio je pobjednik prve utrke desetog izdanja Saucony Zimske atletske lige Istre koji ujedno vodi i svoju grupu trkača s kojima trenira dva puta tjedno.

Rezultati, apsolutno: 1. Tihomir Bobolanović (Maraton

Uljanik) 19.22, 2. Duje Marić (TK Pula) 19.29, 3. Darko Privrat (Medulin) 19.32, 4. Ivan Rnjak (Maraton Uljanik)

19.43, 5. Ivan Stanić (Albona Extreme) 20.10, 6. Ervin Radulović (Zanzibar) 20.15, 7. Adriano Ivetić 20.17, 8.

Christian Gallo (Maraton Uljanik) 20.31, 9. Vedran Kos (Albona Extreme) 20.32, 10. Petar Grbac (Maraton Uljanik)

20.33, 11. Joško Mardešić 20.34, 12. Vanja Jekić (Trickeri) 20.35, 13. Ivan Milošev (Maraton Uljanik) 20.40, 14.

Igor Rabar (Trickeri) 20.42, 15. Vedran Storeli (Maraton Uljanik) 20.43, 16. Toni Labinjan (TK Tar Vabriga)

20.51, 17. Marko Belušić (Kature) 20.55, 18. Igor Cukon (Pula) 21.05, 19. Igor Rudan (Pula) 21.06, 20. Alen

Verbanac Jovanović (BK Pula) 21.10?

Trkačice: 1. Mladenka Ćulibrk (Pula) 22.43, 2. Elisabetta Vitasović (TK Pula) 23.23, 3. Senka Senković (Vrsar) 23.49, 4. Irena Mosić Šajatović (AK Medulin) 24.02, 5. Slavica Bukor (Maraton Uljanik) 24.09, 6. Dorijana Buršić (Sv. Eufemija) 24.33. (Roberto CAR, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter