Gusto, aluzivno pjesničko tkivo


"Kadulja - u zaklonu s Nabokovom" naslov je nove knjige vrlo plodne pulske autorice Nade Grubišić objavljene u riječkom studiju TiM.

I u ovoj knjizi autorica nastavlja svojim već dobro prepoznatljivim rukopisom, gustim stihovima bez interpunkcije koji zahtijevaju pažljivog čitatelja te opetovano iščitavanje. Stihovi obiluju pjesničkim figurama i u njima se stalno nanovo mogu tražiti dublja semantička objašnjenja, a ovdje je još izraženija igra riječima.

Kako je zapisao Milan Zagorac u pogovoru "zbirka kodnog imena i još veće kriptične fakture Nade Grubišić upravo će se ovim simbolički prenabijenim stihovima posve zaokružiti, uhvatiti o vlastiti rep i ostaviti nas i dalje s pitanjima".

Ovo njezino djelo je, čak, usudila bih se reći, kondenziranije i gušće od prethodnih, a gdje se stvara simbioza između njezinih literarnih i realnih svjetova, gdje potom dolazi i do neobičnog spoja raznih segmenata življenja, ali i poimanja pjesništva.

To je i svojevrsna proza u stihovima, misaona, refleksivna, koju nije uvijek lako interpretirati, a kako je s pravom konstatirao autor pogovora Milan Zagorac "to je pjesništvo u totalu, pjesništvo koje jest sam život, same suze erotike i bola, pisanje koje više nije samo jedan čin, već život postaje pisanje, a pisanje život".

Autorica je i ironična i kritična, u svim njezinim djelima ima dosta i metatekstualnih činjenica, gdje se u biti suština svodi na čovjeka kao filozofsko biće i njegove intelektualne potrebe.

Aluzivnost, odnjegovani izričaj, poznavanje svjetske literature, načitanost i osjećaj za ritam, ali na jedan sasvim poseban način dolaze do izražaja u njezinim stihovima.

Kadulja može značiti reminiscenciju na djetinjstvo, na neka bezbrižna vremena, a Nabokov pak onu erotsku komponentu, ali i onu intelektualnu, a vrlo snažnu komponentu poprima i sve ono što nije izrečeno, što je prikazano kao nešto moćno, opasno, kao neki tabu, a u biti to se ne događa.

"Čaj od istarske kadulje/vedar dan uz ljetno more/Vladimire Nabokove/pamtiš otvorene pozdrave svjetskih trgova/gdje je genocid dao ime zamračenom ljudskom svijetu", piše ova suptilna autorica.

U tim je uracima utkan i njezin svjetonazor, kao i osjećaji, promišljanja, nadanja, stremljenja, ali sve to na drukčiji način, koji čini bit njezina pjesničkoga rukopisa.

Nada Grubišić rođena je u Puli 1954. godine. Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Piše poeziju, epove i poetsku prozu, a objavljuje u hrvatskim, slovenskim, makedonskim i američkim časopisima. Do sada je objavila desetak knjiga, a brojne su joj knjige u pripremi. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter