Osim šparuga i blušca, leprine i divljeg radica, kopriva je prava riznica vitamina i minerala tako neophodnih našem organizmu Još uvijek se dobro sjecam jedne slicice iz djetinjstva. Jednog poslijepodneva posjetio nas je stari profesor Matej, tako smo ga zvali, i zamolio mamu da nabere malo mlade koprive u vrtu. Mama je uslužno pristala, a poslije smo se zajedno cudile što to moj nastavnik iz motovunske osnovne škole jede. Istina, pricao nam je tom prigodom o blagodatima koprive, no mi smo samo uctivo klimale glavom i nije nam padalo na pamet da novo znanje primijenimo u praksi.
Danas, više od 40 godina kasnije, cesto se sjetim starog profesora Mateja i pomislim kako je bio pametan. Proljece je doba kada treba iskoristiti blagodati koje nam priroda nudi. Osim šparuga i blušca, leprine i divljeg radica, kopriva je prava riznica vitamina i minerala tako neophodnih našem organizmu. Priroda je, zapravo, neiscrpno i beskompromisno darežljiva. Bilo bi pravo ludilo odbiti njene darove.
Jela od koprive odlican su izvor vitamina i minerala neophodnih nakon dugog zimskog razdoblja. Upotrijebimo ono što nam priroda nudi. Evo nekoliko zanimljivih recepata, jedan stari istarski, dobiven od Larise Radin iz Poreca, ostali s web-portala Coolinarika.
Juha od kopriva po starinski
Sastojci: listici koprive (jedna vrecica srednje velicine), šaka grubo mljevenog brašna od bijelog kukuruza, litra vode, malo maslinovog ulja, soli i crnog papra.
Priprema: Ubrati mlade vrške koprive (cetiri gornja listica), dobro ih isprati, zakuhati u loncu vodu i obavezno je posoliti (to je bitno da bi kopriva kod kuhanja zadržala zelenu boju) i kuhati koprivu 5-7 minuta jer je mlada i nježna; u meduvremenu šacicu kukuruznog brašna zapržiti na suho, kada požuti, maknuti s vatre i dodati maslinovo ulje (ili maslac, po želji), u tu smjesu proliti kuhane koprive s vodom, usitniti ih i dodati pasirani ili fino nasjeckani cešnjak, crni papar i mažuran.
Legirana juha od kopriva
Sastojci: 200 grama koprive, sol, žlica ulja, 20 grama maslaca, 25 grama pšenicnog oštrog brašna tip 400, 2 cešnja cešnjaka, 2 žlicice Vegete, naribani muškatni orašcic, papar, 100 mililitara mlijeka, 1 žumanjak.
Priprema: Koprivu ocistite, zalijte kipucom slanom vodom, kratko prokuhajte i potom usitnite u elektricnoj sjeckalici. Na zagrijanom ulju i maslacu popržite brašno, dodajte protisnuti cešnjak, usitnjenu juhu od koprive, Vegetu i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte naribani muškatni orašcic, papar i 50 ml mlijeka. Preostalo mlijeko promiješajte sa žumanjkom i dodajte u juhu uz neprekidno miješanje. Kuhajte još nekoliko minuta. Poslužite s prepecenim kockicama kruha.
Gibanica od koprive i sira
Sastojci: 4 jaja, pola kilograma svježeg sira, oko 300 grama kopriva, 4 žlice griza, soli po ukusu, 1 veliki mileram, 3 kore za savijacu.
Priprema: Koprive dobro oprati, odvojiti listove i prokuhati u kipucoj slanoj vodi, procijediti i blanširati hladnom vodom, ostaviti da se ocijedi i sitno isjeckati. Dobro izlupati u jednoj zdjeli dva jaja, dodati sir, jednu malu žlicu soli i dvije do tri žlice milerama, izraditi i dodati griz. U drugoj zdjeli izraditi preostala dva jaja, dodati koprive i preostali mileram i posoliti. U namazani lim staviti koru za savijace, staviti red sira pa red kopriva, pa opet kora, red sira, red kopriva i na kraju poklopiti duplom korom, malo ju izbockati nožem, premazati s malo mlijeka i staviti peci u zagrijanu pecnicu na nekih 35-40 minuta.
Pljeskavica i pire od koprive
Sastojci: pola kilograma koprive, 3 izribana kuhana krumpira, sol, papar, 2 žlice ulja, plus ulje za prženje, 3 cesna cešnjaka, 2 jaja, brašno, krušne mrvice.
Priprema: Skuhajte koprivu koju ste prethodno oprali u kipucoj posoljenoj vodi nekoliko minuta. Procijedite je i isjeckajte na sitno. Od toga odvojite koliko vam je potrebno za pljeskavice, a ostatak ostavite za pire. U koprivu za pljeskavice dodajte skuhani krumpir, soli i papra po ukusu, ulje, cešnjak i jaje. Sve dobro umijesite, rukama formirajte pljeskavice, uvaljajte ih u brašno, jaje i mrvice te ih pržite na vrelom ulju. Sitno isjeckajte jednu glavicu kapule pa ju popržite na malo masnoce, zatim dodajte isjeckanu koprivu (koju ste odvojili za pire), zacinite solju i cešnjakom te pirjajte još malo sve zajedno. Ako vam se cini suviše gustim, dodajte malo ocijedene tekucine preostale od kuhanja koprive. Kada je gotovo sve stavite u blender pa izmiksajte kratko. Dodajte malo vrhnja, pa još malo izmiksajte.
Savjet
Umjesto ulja danas se uglavnom koristi maslac, takoder, oprezno sa solju ukoliko se kopriva kuhala u vec slanoj vodi; ubrati valja samo cetiri gornja listica svake stabljike, i to vrlo mlade koprive.