Gustafovski povratak korijenima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponovimo, oni nisu Gustafi, nego su Gufsoni, idealno ime koje se ne može skandirati na koncertima, tako barem vjeruje Edi Maružin. Rijec je i o necemu što bismo mogli nazvati gustafovskim povratkom korijenima, što se u petak moglo premijerno i uživo cuti na Radio Puli u emisiji "Bez anestezije" emitiranoj iz Studija 3.

Iako nije pristojno prisluškivati, nismo mogli a da ne zabilježimo podatak koji je Maružin spomenuo u cavrljanju nakon koncerta, a to je da su Gustafi 1992. u postavi dobili harmonikaša, a od 1996. uvode i puhace.

U "Bez anestezije" Gufsoni su se predstavili samo s elektricnim gitarama i basovima te bubnjem i još su izveli jedan za njih donekle netipican repertoar, ocistivši prašinu s nekih starih pjesama. Kažemo donekle, jer ipak ono što su odsvirali zvuci kao nastavak onoga što su Gustafi na koncertima radili zadnjih godina, a to je da su postupno cistili repertoar od nekih svojih najvecih hitova, sve više otvarajuci vrata manje poznatim skladbama.

E, upravo se to dogodilo s Gufsonima koji su uz to još oslobodeni i od dodatnih instrumenata. Ovo je za spravlje rockerski, na letriku, uz malo countryja i još malo tipicnih gustafovskih, pardon - gufsonovskih zacina. Bilo je tu i ponešto obrada, a od poznatijih skladbi provukle su se "Jesen", "Homo za Žminj", "I da san zna", "Znan da je zima", a kada vec nabrajamo, da spomenemo i pjesme poput "Ja san kralj" koju je prije pjevala Tajci, odnosno Tatiana Giorgi Crnogorcic.

Izvedeno je cak 30 pjesama u nešto više od sat i pol vrlo opuštene svirke. Nije baš sve bilo ni uz elektricnu gitaru, za neke su pjesme ubacili i akusticnu, a malo su si i tijekom svirke mijenjali instrumente. Osim Edija, u Gufsonima je i njegov brat Vlado te još jedan prvoborac iz originalne gustafovske postave, Cedo Mošnja, dok su vrli predstavnici mladih snaga bili Dino Kalcic i Barbara Munjas.

- Gustafi nastavljaju tutta forza, ovo je samo da uzmemo neku paricu sa strane, objasnio je Edi Maružin voditeljici Danijeli Dorani i obecao, premda se lagano ogradivši, da bi uskoro svjetlo dana trebala ugledati i antologija živih nastupa Gustafa pod nazivom "Štala".

Morao je Edi tu biti malo suzdržan i ne zalijetati se jer su materijal za živi album snimili još krajem 2007., ali on nije objavljen. Tko je trenutno pomalo sit Gustafa, a ipak želi probati nešto slicno, samo rockerskije, moci ce to uciniti vec 1. travnja u klubu Merikane u Modrušanima, a tjedan dana kasnije opet su u Puli, i to u Rock Caffeu.


Podijeli: Facebook Twiter