Gustafi za Martinje objavili singl "San Pierino"

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Točno na Martinje, dan koji slavi tradicionalni pučki običaj simboličnog pretvaranja mošta u mlado vino (tzv. krštenje vina), Gustafi su predstavili novi singl "San Pierino" koji je skinut s njihovog studijskog albuma "Maneštra". Novi singl je zarazno-vesela, melodično-plesna, ili kako oni kažu, prava "gustafovska energetska bomba od pjesme", koja će uskoro postati dio reportoara svih boljih zabava i fešti diljem zemlje.

Riječ je o petom singlu sa spomenutog albuma koji dolazi nakon uspješnica "Hiti se na mene", "THC balun (Cumbia Istriana)", "Za ljubav se ne moli" i "U mojoj Glavi" a koje su pratili i pripadajući spotovi. "Maneštru" su kritičari dočekali s oduševljenjem i taj, trenutno zadnji studijski album iz kuhinje ovog istarskog benda je Gustafe zadržao na vrhu domaće scene. Zanimljivo je da su upravo prije godinu dana, na Martinje, ovaj album predstavili novinarima i prijateljima na domjenku u Limskom kanalu, a vrhunac predstavljanja, pored neizbježne žive svirke, bio je veliki lonac maneštre spravljene posebno za ovu priliku pa su mnogi njome omastili brk. Uostalom, kako piše na omotu albuma "Ovo djelo je naša maneštra, hommage ten predobren jelu, ali ujedno i naš kapolavoro, naša maneštra de muzika".

- San Pierino je jedina ortodoksnija tex-mex pjesma na albumu, vesele naravi, posvećena San Pierinu, zaštitniku pijanaca, oda raskalašenom, bohemskom životu. Klasičnu tex-mex formu razbija početak s Cashovskom bariton gitarom te kiticama koje preskaču u stiliziranu cubanu. Alen Peruško, stari harmonikaš Gustafa koji je gostovao na ovoj pjesmi, pokazao je da je ostao vrsni harmonikaš, kojeg se ni Flaco Jimenez ne bi postidio, kaže spiritus movens Gustafa Edi Maružin.

Grupa Gustafi nastala je krajem 1980. godine u Vodnjanu, a u 35 godina uspješne karijere su objavili deset studijskih albuma, snimili brojne hitove i odsvirali više od 2500 koncerta, na kojima su svojom energijom osvojili publiku gdje god su se pojavili - od Istre i cijele regije, preko većine europskih zemalja, sve do afričke Zelenortske Republike i dalekog Brazila. (M. RADIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter