Gustafi za 33. rođendan na božićnom koncertu u Žminju

Gustafi - nemamo granica, ali smo potpuni (M. ANGELINI/arhiva)
Gustafi - nemamo granica, ali smo potpuni (M. ANGELINI/arhiva)

Gustafi će svoj 33. rođendan proslaviti u srijedu, 25. prosinca besplatnim božićnim koncertom u Žminju, u šatoru na sajmištu. Dva dana kasnije svirat će u pulskom kafiću Mimoza, a za "doček u podne" 31. prosinca opet u Žminju.

Na ovim će koncertima nastupati i neki stari, ali iznimno važni članovi Gustafa pod nazivom Veterinari - uz Edija i Čedu, to su Vlado Maružin, Rusmin Obić, Alen Peruško i Davor Milovan Bili. U Gustafima je, uključujući i današnju 11-eročlanu postavu, od 1980. do danas sviralo i pjevalo čak 60 ljudi, a uoči rođendanskog nastupa vratili smo Edija na same početke, na prvi koncert Gustafa u karijeri.

- Prvi koncert odsviran je 27. prosinca 1980. u Vodnjanskom domu. Svirali su tada, uz nas, praktički po prvi put i Nafta (kasnije KUD Idijoti), Visoki napon (kasnije Spoons) te Kamilica (prvi bend Đoleta Macole). Treme je bilo k'o u priči, pune vreće, ali adrenalin je i to pobijedio. Publike je bilo pun dom. Znači, oko 300 ljudi. Tada još nismo svirali pjesme koje su se kasnije našle na prvom LP-u "V", prisjeća se frontmen Gustafa.

Nakon odlične početne avangardne faze kao Gustaph i njegovi dobri duhovi, pa nekoliko godina svirki po svadbama, bend je postupno sve brojniju publiku stvarao tijekom 90-ih. Iako to nije najzahvalnije pitanje za ključnog autora tekstova i glazbe, Edija smo ipak pitali može li se odlučiti koji je njemu najdraži album od četiri albuma stvorena tijekom 90-ih - "Tutofato" 1994., "Zarad tebe" 1995., "Sentimiento muto" 1997. i "Vraćamo se odmah" iz 1999. godine.

- Ne mogu se odlučivati za najbolji; svaki je donio nešto. Meni je možda malo draži "Sentimiento muto". Napravio sam ga malo više na svoj "mod", veli Edi.

Trideset i tri su godine bendu; koliko ga vremena vodi Edi. "Ako je trajalo toliko, znači da je bilo dobro i da može trajati još 33. Ne mogu shvatiti, ni prihvatiti da bih mogao ne svirati. Želim, ono što se kaže, svirati do kraja života; jednog dana umrijeti s gitarom u ruci, na pozornici, jedinom mjestu gdje se osjećam potpun i neograničen", priznaje.

- Gustafi su nastali kao grupa prijatelja pa su se pretvorili u bend, a onda pomalo u jedno biće, da bi sada bili već pojava. Nemaju granica, ali su potpuni. Stanu na deset kvadrata, nastavlja Edi.

Najavljujući žminjski rođendanski koncert za Božić, kaže: "Vjerujem da će tamo biti i starih i mladih, i poznatih i nepoznatih, i domaćih i gostiju, a mi ćemo se potruditi da im to uzvratimo na svaki način: malo novih Gustafa, malo starih, malo akustičnih, malo električnih; neka bude feštarski". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter