Gustafi u Žminju proslavili 33. rođendan


Svoj 33. rođendan dugovječni Gustafi su proslavili božićnim koncertom u Žminju, u šatoru na sajmištu u sklopu Žminj Winter Festivala. Uz današnju 11-članu postavu brojna publika koja je ispunila veliki šator mogla je čuti i vidjeti i neke stare, iznimno važne članovi Gustafa. Kao Veterinari uz neuništive stalne Gustafe Edija Maružina i Čedu Mošnju, nastupili su Vlado Maružin, Rusmin Obić, Alen Peruško i Davor Milovan Bili. Dio je to plejade članova grupe prepoznatljive po spajanju rocka s istarskom narodnom glazbom, bluesom i tex-mexom, osobitim stilom prepoznatim na samo u nas, već i u inozemstvu.

Da su Gustafi prava institucija pokazuje podatak da je od prvog koncerta 27. prosinca 1980. u Vodnjanu do danas u grupi sviralo i pjevalo čak 60 glazbenika. U Žminju su se mogle čuti sve njihove mijene s albuma "Tutofato" iz 1994., "Zarad tebe" (1995.), "Sentimiento muto" (1997.), "Vraćamo se odmah" (1999.), "Na minimumu" (2002.), "F. F.", (2006.), "Chupacabra" (2009.) do najnovijeg "Kanibalkanska".

Publika je pjevala uz njihove najpopularnije hitove "Brkica", "Kega si sanjala", "Katarina", "Kadi su ta vrata", "Kurijera", "Ja nisan stija mala", "Sedan dan", "Znan da je zima" i druge. Nastupalo se u žestokom ritmu, ali i u akustičnoj verziji. Koncert je kao predgrupa započela grupa Mamuti - AngX.

Gustafi su inače ove godine dvaput slavili rođendan. Uz ovaj žminjski, obilježili su ga koncertom u Istarskom narodnom kazalištu uz Dan grada Pule, kada su prvi put nastupili u akustičnoj verziji. Godinu su zaključili nizom koncerata, a najviše ih je bilo posvećeno promoviranju zadnjeg album "Kanibalkanska".

Svakogodišnje sudjelovanje na međunarodnom festivalu Sete Sois Sete Luas, kojem su opet bili domaćinu u Rovinju, kapitalizirali su u studenom gostujući u Zelenortskoj Republici (Cabo Verde). Tijekom devetodnevne turneje u maloj otočnoj afričkoj državi u sjevernom dijelu Atlantskog oceana odsvirali su četiri koncerta na najvećem i najnaseljenijem otoku Santiago te otocima Fogo i Brava.

Rođendan su, kao i svake godine, proslavili na Božić, a nakon Pule, Poreča, Rijeke, Opatije, Savičente... ovaj put je domaćin bio Žminj. Ovdje će nastupiti i za "doček u podne" 31. prosinca. (A. POKRAJAC, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter