Gustafi u Uljaniku predstavili album "Maneštra"


Gustafovska "Maneštra" je konačno predstavljena uživo i to u petak navečer u klubu Uljanik uz pomoć trija Saša 21. Atmosfera je bila dobro zakuhana, jedino je nedostajalo više publike.

Gustafi i Sale Veruda, odnosno Saša 21, znana su imena pulske scene, pored prijateljstva povezuje ih i višedesetljetni glazbeni staž, a čini se da se jedni i drugi pokušavaju ponovo pronaći, ponovo izmisliti sebe. Saša 21 to čini kroz ono što nazivaju boogie punk rockom, a i oni i Gustafi pokušavaju se odvojiti od dijela svoje prošlosti, nekih pjesama koje su ih proslavile.

To sve ipak nije razlog da se ne napravi odlična atmosfera. Edi Maružin, Čedo Mošnja i ostatak ove vječito brojne gustafovske ekipe su prvo predstavili "Maneštru", izvevši svih deset pjesama od kojih je očekivano najbolje primljena "Hiti se na mene", ali nije loše prošla niti "Živi unutra, mrtvi van", iako još nije izbačena kao singl. Pjesme su kratke, tako da je "Maneštra" brzo degustirana, a kao zadnji dio u tom slijedu izvedena je "Ni vlaka za Divaču" koja inače i zatvara ovaj album koji je dobio jako dobre kritike.

Drugi dio bio je posvećen i nekim možda ne toliko izvikanim hitovima, no to ne znači da nije bilo prilike za ples. Bilo je, itekako, pa je i u studijskoj verziji spora, sjetna, tugaljiva "Jesen" prilično ubrzana, a "Privremena božićna pjesma" postala je "Privremena uskrsna pjesma". Dakle, sve prilagođeno mjestu i vremenu. Imaju oni puno aduta, bolje i slabije poznatih, ali sve to i dalje zvuči prilično živahno, uz puno snage i ritma. Vratili su se malo i na prethodni album "Kanibalkanska", pa tako pored naslovne pjesme nisu izostale "Osta san sam" ili "Gadna kuja", da bi vrhunac stigao sa starijim hitovima "Sanjati ćemo žuto" i pogotovo "Kadi su ta vrata" čiji je refren otpjevala dobro raspoložena publika. Opraštajući se od publike Gustafi su nastup zaokružili kratkom a capella verzijom "Za ljubav se ne moli", inače prvom pjesmom na "Maneštri".

I za Gustafe i za Sašu 21 Uljanik je bio prva postaja na zajedničkoj travanjskoj turneji, a nakon Pule slijede Split, Zagreb i Rijeka. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

* OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 3. TRAVNJA


Podijeli: Facebook Twiter