Gustafi u INK-u: Kulturna štala za 33. rođendan


Besplatnim koncertom u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula popularni Gustafi su u povodu Dana grada Pule sinoć proslavili 33 godine svog bogatog glazbenog djelovanja. Koncert je prigodno nazvan "Long play 33", a iako Gustafi nisu uspjeli napuniti kazalište, svi oni koji su se došli zabaviti uz te istarske legende nisu se imali na što požaliti.

Kako su Gustafi izgledali nekad, publika se mogla prisjetiti prije samog koncerta kada su na velikom platnu bili projicirani njihovi najpoznatiji videospotovi. Nakon tog virtualnog zagrijavanja na binu su se popeli Gustafi u novoj postavi čiju srž čine "stari" članovi Edi Maružin i Čedomir Mošnja.

Edi je pozdravio publiku i uz par šala i pošalica pripremio ih na ono što slijedi. Prvi čin bila je velika novost za sve one koji vole Gustafe jer se radilo o njihovom prvom akustičnom nastupu. Ovdje moramo napomenuti da Gustafi unplugged zvuče pakleno dobro, a ovakve akustične svirke mogle bi im otvoriti vrata i prema onoj publici koja ne voli tipične "štale" na koje nas je bend naviknuo.

U akustičnoj varijanti Gustafi su svirali najviše pjesama s novog albuma "Kanibalkanska" čiju kvalitetu vjerni fanovi još uvijek nisu u potpunosti upoznali. Upravo je ovo predjelo bez struje bilo pogodno za buđenje starih apetita, pa su se u prvom električnom činu ove poduže koncertne priče na binu popeli Gustafi Veterani, koje je Edi preimenovao u Katram ne bi li izbjegao sporove sa Slovenijom zbog riječi teran sadržanoj u riječi veteran.

Edi, Čedo, Alen, Davor, Vlado, Tatiana i ekipa podsjetili su nas kako su Gustafi zvučali sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća kada su zahvaljujući albumima "Zarad tebe" i "Tutofato" zarazili ne samo Istru, već i cijelu Hrvatsku. Iako mnogi bivši članovi benda s Gustafima ne sviraju već duže vrijeme, to se tijekom njihovog sinoćnjeg nastupa nije primijetilo. Sve je prštalo energijom kao i nekad pa je publika opet imala pune ruke posla aplaudirajući i skandirajući imena svojih omiljenih pjesama.

U trećem činu koncerta na binu se popeo Porinom nagrađeni usni harmonikaš Tomislav Goluban koji je svojim umijećem naprosto hipnotizirao publiku. Njemu su se potom pridružili i Gustafi u novoj postavi i sve je bilo spremno za štalu. Kako publika više nije mogla izdržati te je nakon svake pjesme počela tražiti "Brkicu", Edi i ekipa su im udovoljili, a kao specijalan gost na bini im se pridružio pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je pratio bend na harmonici i zajedno s njima odsvirao tu neslužbenu istarsku himnu.

"Kega si sanjala", "Katarina", "Kadi su ta vrata", "Ja nisan stija mala", "Sedan dan" i "Ča bin da" samo su neki od hitova kojima su Gustafi darivali publiku tijekom gotovo trosatnog koncerta punog iznenađenja i još jednom dokazali da se, iako je 33 godine iza njih, i dalje jako dobro vrte te da im predstoji uzbudljiva budućnost. (Boris VINCEK, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter