Gustafi spremaju novi album

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad covjek kao pasionirani glazbeni slušatelj pomno odsluša pjesmu "Sanjati cemo žuto", odlicno aranžiranu, energicnu, ali i moderno, suptilno produciranu skladbu s posljednjeg albuma "Chupacabra", ili pak iznimno alternativnu, a opet prijemcivu "Da ne moran pojti cja", u kojoj neuobicajeno niskom vokalnom bas registru Edija Maružina sjajan kontapunkt daje Barbara Munjas, i uz zacudnu tihu al' ipak cujnu špageti-vestern gitaru, covjek se pita zašto Gustafa nema puno više na radijskim i TV postajama.

Naime, ta kvalitativna razina ne pada ispod "Kega si sanjala", "Kadi su ta vrata", "Sedan dan", "Vrhi Cicarije" ili pjesme "Jesen". Odgovor, dakako, nije u Gustafima. Godinama unazad izgradili su prvo lokalni, a potom i svenacionalni imidž "štala benda" koji se potpisanom novinaru, uz priznanje svoj toj koncertnoj energiji, plesnosti i veselosti, nikad nije pretjerano svidao, a ponajviše stoga što su ponajbolje stvari bile nešto tiše, alternativnije, a time su ih i nepravedno preskakali radijski i televizijski glazbeni urednici.

U tom spoju je tajna vjecnosti Gustafa, zbog širokog bloka mainstream publike koji pokrivaju svojim velikim hitovima, do ustrajnog ocuvanja žilave alternativne niti - od osnivanja Gustapha i njegovih dobrih duhova daleke 1980. u Vodnjanu (tada su u originalnoj postavi, uz bracu Maružin i Cedomira Mošnju, bili Igor Arih, sada ugledni ljubljanski dizajner, i Livio Morosin), i njihovog kolosalnog, po kreaciji, psihodelicnosti neprevazidenog debitantskog albuma "V", koji je ranih 80-ih producirao pokojni frontmen EKV-a Mladen Mladenovic, preko albuma "Tuttofato", "Zarad tebe", "Sentimentio muto" sve do "Vracamo se odmah", "Na minimumu", "F. F." i posljednjem diskografskom uratku iz 2009. - "Chupacabri".

Ako ništa drugo, iz sjecanja tih godina, kad je Pulom sa zapada vrlo brzo stizao i punk i postpunkerski novovalni zvuk, Gustaphi i njegovi dobri duhovi na ondašnjim su gitarijadama (uz cudne instrumente i mini kompjutere, ritam-mašine i boce pridruženog clana Pina Ivancica) bili avangardni bend, pa ne cudi da im se prije nekoliko godina na njihovom zagrebackom nastupu na sceni pridružio veliki David Byrn iz Talking Headsa.

A danas? Nakon što su snimili prije više od pola godine "Privremenu božicnu pjesmu", Gustafi krecu u snimanje novog singla. Zapravo, radi se o pocetku snimanja novog CD-a koji bi trebao biti realiziran negdje u kasnu jesen, a jedna od dviju pjesama koje se snimaju ovih dana u njihovom studiju u Maružini bit ce novi ljetni singl.

Bit ce to pjesma pod radnim nazivom "Mornarova pjesma (Ma san svinja)", vedra i plesna, ljetna pjesma koja pjeva o nestašnom mornaru, zapravo o njegovim razmišljanjima o svom ljubavnom životu, koji se svodi na to da dolaskom u svaku luku zatraži novu ljubav kojoj obecava sve, a zatim je ostavlja pa sam sebe optužuje za nevjeru, ali i zakljucuje da je njegova priroda takva i da bi sve vjerojatno ponovio da se ponovno rodi.

- Ova je pjesma psihoanaliticna, satiricna i blesava, s natruhom postmoderne. Druga pjesma koja ce se snimati u paru s njom je nešto psihodelicnija, sporijeg ritma, djelomicno reggae-hip-hop nastrojena, ali takoder ljetnog raspoloženja i, naravno, tipicno gustaf-montypythonovskog humora, koja govori o pojavi narkomanije na selu i utjecaju psihoaktivnih supstanci na seljacki mozak, kao i borbi protiv te pojave, ukljucivši i policijsku represiju, kaže lider Gustafa Edi Maružin. Ta druga pjesma radnog je naziva "Marino III".

Tonski snimatelj i savjetnik je i dalje Vlado Ikac, inženjer zvuka u live nastupima Gustafa, dok ce producentsku palicu, uz Edija Maružina, prvi put imati Marko Kalcic, ove godine nominiran za Porina za produkciju albuma Grete. Radi se o vec renomiranom mladom Istrijanu iz Rovinja, s glazbenim stažom u Zagrebu (Svadbas, Ruiz, Greta, Erotic Biljan...), gdje je ostao nakon završetka studija, no nedavno se vratio živjeti u Rovinj i vjerujemo da ce predstavljati jako pojacanje za Istru, koliko glazbeno toliko i producentski.

Ekipa sviraca je ista kao s "Chupacabre", uz stare Gustafe Vladu, Ceda i Edija, tu su nove snage Barbara Munjas, Dino Kalcic, Boris Mohoric, Edin Pecman, Romano Hantih te Alen i Nikola Bernobic. Po završetku snimanja Gustafi sele na miksanje u slovensko Novo Mesto, u studio RSL, a konacni ishod ovog poduhvata moci ce se cuti vec za nekoliko tjedana, pocetkom iduceg mjeseca, i to na internetu, po radijskim postajama, a s obzirom na to da Gustafi za singl namjeravaju napraviti i videospot, na nacionalnim i regionalnim televizijama.

No, Gustafi nisu aktivni samo studijski, vec i koncertno, pa veceras prezentiraju "Gufson projekat" u Vrsaru u beach baru Dionis. Plodnost dakle.


Podijeli: Facebook Twiter