Gustafi spremaju novi album

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa Gustafi imala je aktivno koncertno ljeto, a imat ce i vrlo radnu jesen jer ih ceka objavljivanje, redom, novog spota, kompilacije, snimanje i objavljivanje regularnog albuma, objavljivanje knjige te suradnja na još nekoliko projekata.

Od lipnja do kolovoza imali su cak 38 nastupa diljem Hrvatske, ali i Europe jer su putovali i svirali u Sloveniji, Italiji i Francuskoj. Uz samostalne koncerte i nastupe na seoskim i gradskim feštama, ili kako vole reci, štalama, nastupili su na festivalima poput IN music, Panonika Harmonika, 7 Sois 7 Luas, Rastrafta, od trgova i kafana do stadiona i hala.

Njihov, kako ga od milja zovu, kucni redatelj Radislav Jovanov Gonzo pratio ih je po Italiji i Francuskoj na desetodnevnoj turneji te je njene dijelove filmski ovjekovjecio, doduše tek jednom kamerom. Te bi se snimke trebale naci kao bonus na DVD-u i CD-u snimljenom na koncertu za Martinje prije dvije godine u Tvornici, ali koji nikako da ugleda svjetlo dana.

Album bi trebao biti objavljen na proljece, a vjerojatno ce sadržavati i nekoliko zadnjih spotova Gustafa, kao i priloge koje su o bendu snimili drugi autori.

Kako kaže gitarist i tekstopisac benda Edi Maružin, ovaj materijal Gonzo namjerava iskoristiti i za svoj autorski film o Gustafima, izvan ovog DVD-a, kao i za novi spot Gustafa za pjesmu "Budi moj brod", koji bi trebao biti objavljen u iducih desetak dana.

I ne samo da se njihov život vrti iskljucivo oko glazbenih i dokumentarnih projekata, vec bi se trebalo nastaviti i pisanje knjige o Gustafima, za što bi se, koliko je sada poznato, trebao pobrinuti Aleksandar Dragaš. Biografiju grupe zapoceo je pisati pokojni Darko Glavan.

Novi album ima radni naslov "10 lakih komada", a za objavljivanje ce sacekati iducu jesen.

- Ucinjeno je više skica pjesama, teško je govoriti kako ce materijal izgledati na kraju, ali kako stoji stvar, bit ce to ponovo više, uvjetno receno, tex-mex album s veselicama. Bit ce manje ljubavnih balada, a više raskalašenih veselih ritmova i pjesama socijalno-ljubavno-patološke tematike, kako nam je objasnio Maružin.

Pretpostavljamo da najveci dio njihove publike nece imati ništa protiv, a voda Gustafa objašnjava nam da ce se medu stihovima naci osvrti prema devastaciji prirode i okoline, ponešto o pticama i nekim drugim životinjama, kao i price o obicnim ljudima.

- Ima i jedna pjesma o cešlju. Kako ce to na kraju izgledati, sam Bog zna, ali sigurno cemo biti zadovoljni, optimistican je Maružin.

Medutim, ni to nije sve. Planiraju i obraditi neke svoje stare pjesme s prva tri ili cetiri albuma, i to ne one najpoznatije, vec one koje su, kako kaže Maružin, "off", njihove manje poznate stvari, a u sklopu toga možda ce suradivati i sa Zagrebackim kvartetom.

Na kraju ceka ih i obrada pjesme Sergia Endriga "Il primo bicchiere di vino" za projekt Edija Cukerica kojim želi odati pocast poznatom talijanskom kantautoru rodom iz Pule.


Podijeli: Facebook Twiter