Gustafi rasplesali Afriku

Gustafi na Zelenortskom Otočju
Gustafi na Zelenortskom Otočju

Iz Zelenortske Republike (Cabo Verde), male otočne afričke države u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, ovih su se dana vratili Gustafi, nakon što su tijekom devetodnevne turneje u sklopu festivala "Sete Sois Sete Luas" odsvirali četiri koncerta na najvećem i najnaseljenijem otoku Santiago, te otocima Fogo i Brava.

Ova je afrička zemlja čak 600 kilometara udaljena od najzapadnijeg dijela afričke obale, a kako veli frontmen Gustafa Edi Maružin, iako geografski spadaju pod Afriku, mentalitet žitelja je više južnoamerički.

- Sami domaćini su nam pričali da su oni geografski Afrikanci, srcem Latinoamerikanci, a kulturom Europljani, što i ne čudi jer su još u 15. stoljeću postali portugalska kolonija. Najviše me zapanjilo što su tamo ljudi, iako se osjeća puno veća sirotinja nego kod nas, veseli, vedri, rasplesani. Jako su druželjubivi, svatko te na ulici pozdravlja. Tamo ljudi žive za muziku, svira se i pleše. Naše su pjesme jako dobro prihvatili, kaže Maružin.

- Nije to Afrika u klasičnom smislu; nema savane i lavova, samo petehe čuješ. Ova je zemlja bila i u prošlosti jedna ogromna trgovačka luka za prijevoz robova, što se danas osjeća u kulturološkoj različitosti, a sama im je glazba jedna specifična otočna kombinacija latino-afričke muzike s utjecajima Portugala i Španjolske, dodaje Maružin. Spomenimo usput - najpoznatija stanovnica Cabo Verdea bila je pjevačica Cesaria Evora.

Za ovu turneju Gustafa zaslužan je aktualni ministar kulture ove male afričke zemlje, koji je prije nekoliko godina kao glazbenik nastupio na rovinjskom izdanju međunarodnog festivala "Sete Sois Sete Luas". Tada mu se nastup Gustafa jako svidio, te im je obećao da će ih pozvati u svoju zemlju, što se sada i obistinilo.

Dio putnih troškova Gustafima je sufinancirala Istarska županija u sklopu kulturološke razmjene jer se festival "Sete Sois Sete Luas" pet godina održava i u Rovinju. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter