Gustafi objavili EP "Maneštra Vol. 1"

Gustafi (M. ANGELINI)
Gustafi (M. ANGELINI)

Nakon najavnog singla "Hiti se na mene", Gustafi su objavili EP "Maneštra Vol. 1", koji najavljuje njihov jedanaesti studijski album. "Maneštra" sadrži četiri pjesme - "THC balun (Cumbia Istriana)", "U mojoj glavi", "Kad toje ime" i "Hiti se na mene", o kojima Edi Maružin kaže: - Kako i sam naziv opisuje, "THC balun (Cumbia Istriana)" je mješavina cumbije i baluna, istarskog narodnog plesa i kante vrste taranke, prožete rock aranžmanima, rekli bismo karakteristična world music pjesma. Riječ je o šaljivom ljetnom singlu koji opisuje prisutnost narkotika i u seoskom okruženju. Droga danas nije rezervirana samo za urbane sredine, a ova pjesma opisuje čuđenje postojanju te moderne pošasti u ruralnoj sredini. Sigurni smo da će se ovo ljeto "THC Balun (Cumbia Istriana) slušati diljem regije, a i šire.

Neo blues

"U mojoj glavi" je ozbiljan neo blues, koji se može slušati bilo gdje u svijetu. Žestoke akustične i električne gitare paraju glazbenom pozadinom, opisujući promjene u glavi, kada sve brige i probleme zamjenjuje praznina i potpuno opuštanje (...u mojoj glavi sad je za sve lazno, u mojoj glavi sada je sve prazno). Zen Blues.

"Kad toje ime“ je žestoka rokerska ljubavna pjesma, čudnovatog rifa koji se pjeva, sigurno će naći pristaše u ljubiteljima čvršćeg zvuka Gustafa.

- "Hiti se na mene" obiluje veselim, plesnim i zarazno zabavnim ritmovima i melodijama, popraćenim prepoznatljivo komičnim "gustafovskim" tekstom, koji je istovremeno prepun direktnih i metaforičkih igrica na relaciji muškarca i žene. Singl je izvanredno prihvaćen među slušateljima i radijskim urednicima i zaista nam je iznimno drago zbog toga, kaže Maružin.

Brojna ekipa

Pjesme su snimljene u bendovskom studiju u Maružinima, a prvi put u tridesetpetogodišnjoj glazbenoj karijeri, sve pjesme je snimio Edi Maružin. Za glazbenu produkciju je zaslužan Edi Cukerić, kojemu je ovo već deveti producirani album Gustafa, a uz to je na nekim izdanjima radio kao snimatelj, tehničar te koproducent. Miks je radio Mot Tomaž Maras u studiju RSL u Novom Mestu, također dugogodišnji suradnik, koji je pjesme i masterirao. Važnu ulogu odigrao je i Čedomir Mošnja, koji je pjesme korigirao konstantno u procesu njihova stvaranja. Pjesme su uz Edija (vokal, gitare, bas, mandolina, usna harmonika, loopovi, sampleovi) i Čeda (bubanj, perkusije, drum machine) odsvirali i Martin Šikman (bas), Edin Pecman (harmonika i klavijature), Jimi Grgić (gitare), Boris Mohorić (truba), Romano Hantih (tuba), Emmanoel da Silva (perkusije), gitaru je još svirao i Ang Maružin, Bernarda Ravnić je otpjevala prateći vokal na "Hiti se na mene", a Edi Cukerić svirao teremin na pjesmi "Kad toje ime".

Za pjesmu "THC balun (Cumbia Istriana) je u režiji Johna Karduma snimljen i videospot, koji će biti objavljen idućeg tjedna. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter