Gustafi i nova glazbena maneštra - "Kanibalkanska"

Edi Maružin, frontmen Gustafa (arhiva)
Edi Maružin, frontmen Gustafa (arhiva)

Od psihodeličnih pionira istarske scene do najveselijeg i najmnogoljudnijeg benda koji je atmosferu svake fešte dovodio do usijanja pa do istraživanja nekih sasvim drugih smjerova – Gustafi su u više od tri desetljeća aktivnog rada secirali i na svoj uvijek originalan i intrigantan način interpretirali i stvarali glazbu koju često nazivaju "gustafovska maneštra".

Na čelu s karizmatičnim frontmenom Edijem Maružinom, Gustafi su skuhali novu "glazbenu maneštru" - jedanaesti po redu studijski album "Kanibalkanska" s 13 novih pjesama, koji je za sada objavljen u digitalnom obliku, a uskoro će svjetlo dana ugledati i službeno izdanje. Kakve sve novosti spremaju, saznajemo u razgovoru s Edijem Maružinom.

- Novi album objavljujete izvan okrilja diskografske kuće…

- Zbog albuma koji se danas prodaju u tako maloj tiraži da to nema veze s pameću, diskografske kuće su, uz svoj posao proizvodnje CD-a, promocije i ostalog, prisiljene da se bave svim i svačim, slabo zarađuju, te jednostavno ne stignu brinuti o svim bendovima. Tako da ovaj album objavljujemo sami ili eventualno u suizdavaštvu s nekim tko će se brinuti samo za nas i posvetiti se nama.

Album se mogao kupiti uz Jutarnji list u ograničenoj količini po promotivnoj cijeni, no njegovo oficijelno izdanje bit će objavljeno u veljači, u izdanju naše tvrtke ArtIstra. Do tada se album može kupiti samo u digitalnom izdanju preko Spone i Cedeterije.

- Na novom albumu si i producent.

- To ne radim sam, ali na određeni način sam producent svakog našeg albuma. Tražim pomoć ljudi koji to znaju raditi – a to je do sada uvijek bio Edi Cukerić Cuki, koji je s nama radio svaki album, i on će i ovdje biti službeni producent. Ali u osnovi, sve te ideje su u mojoj glavi, i svaka odluka mora poštivati određene kriterije koje sam postavio. Istina, malo sam zahtjevan, i zato je Cuki jedan od rijetkih koji me razumije i može sa mnom raditi i svakako puno doprinijeti.

Control freak sam – kad me neka pjesma interesira, pa to je moje "dijete", ne mogu ja tebi dati da s njim radiš što god hoćeš! Kad radimo nove albume i pjesme, imam punu kontrolu nad time… Ne kažem da je to dobro ili pametno, ali tako to funkcionira. Od prvog albuma, 1985. godine, gdje sam najmanje sudjelovao u kreiranju našeg zvuka, do zadnjeg od svih ostalih deset albuma, svugdje sam stajao negdje iza svega toga. (razgovarala Tea TIDIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter