Gunjci i pišćaci čuvaju tradiciju

Zajednički nastup sudionika jedanaestog susreta u Marušićima
Zajednički nastup sudionika jedanaestog susreta u Marušićima

Tradicionalna fešta u Marušićima, koja se održava u čast zaštitnika svetih Petra i Pavla, bila je u znaku izvorne glazbe, odnosno sudionika jedanaestog susreta pišćaca i gunjaca, svirača na tradicijskim narodnim instrumentima, prije svega na violini i bajsu.

Manifestacija je zamišljena kao jedan od načina revitalizacije glazbeno-plesne tradicije područja sjeverozapadne Istre, gdje je oduvijek bilo puno malih sastava koji su svojom svirkom uveseljavali ljude na raznim feštama.

Nastupilo 12 grupa

Naziv "gunci" ili "gunjci" se najviše koristio i koristi u sjeveroistočnom djelu Istre, dok se u Marušićima za bilo koji sastav instrumentalne glazbe upotrebljavao naziv "pišćaci". Popularnost tih malih sastava počela je rasti krajem 18. stoljeća među ostalim i prisustvom sve većeg broja putujućih svirača. Zvuk gunjaca i pišćaca obogaćivao se kasnije uključivanjem i drugih instrumenata, u prvo vrijeme klarineta i kornete, a kasnije dijatonske harmonike "triestine".

Ove godine u Marušićima je nastupilo 12 grupa iz raznih krajeva Istre, te iz Slovenije i Italije, među sudionicima je bilo i mnogo onih koji su česti gosti na ovakvim susretima širom Istre. Susret su otvorili domaćini – duo Anita i Dante Marušić koji nekoliko godina nastupaju samostalno, a izvode tradicionalne pjesme toga kraja, ali i vlastite skladbe. Nakon njih organizatori su priredili i jedno iznenađenje. Naime, na glazbenom dijelu nedavnog festivala istrovenetskog narječja ove i prošle godine nagradu publike dobio je Stefano Hering sa pjesmama za koje je tekst napisao Adriano Marušić, a glazbu Rufo Šepić, oba Marušićana, pa je to za mnoge posjetitelje bila mogućnost da čuju i upoznaju autore pobjedničkih pjesama na dijalektu.

Polka, valcer i šaltin

Slijedili su nastupi malih skupina, često dueta, sa izvornom glazbom. Uz ostale zasvirali su i poznati etnoglazbenici Marino Kranjac, Goran Farkaš, Renato Pernić, Nino Zacchigna i drugi, pa Parenti iz Roča, sastav Istrijani iz Izole... Zasluženi pljesak pobrao je i sastav Sorbar kojega čine ljudi rođeni u ovim krajevima, a žive uglavnom Trstu, među njima i jedan od najstarijih sudionika Silvano Sinković. Naravno, tu je bio i neizostavni Trio Šaltin iz Marušića, a na kraju - zajednički nastup za veliki pljesak posjetitelja. Odjekivale su Marušićima polke, vlaceri, šaltin i drugi plesovi koji se često čuju na ovakvim smotrama. Sviralo se i plesalo i poslije službenog dijela, udruživali su se svirači na violini, harmonici, bajsu, klarinetu…

Marušićanska fešta pružila je posjetiteljima niz glazbenih, zabavnih i sportskih sadržaja, plesalo se i "na tavolac", kao nekada. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter