Gumpceva i ovog ljeta u oblaku prašine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest akata donio je gradonacelnik Boris Miletic u gotovo tjedan dana, a medu najznacajnijima je prijedlog o kreditnom zaduživanju Grada za drugu fazu izgradnje Osnovne škole i vrtica na Velom Vrhu u iznosu od 40 milijuna kuna, koji ce biti upucen Gradskom vijecu na konacno usvajanje.

Na natjecaj se prijavila jedino Zagrebacka banka, no njena je ponuda, barem prema iskustvu iz dosadašnjih kreditnih aranžmana, izuzetno povoljna s obzirom na to da je ugovoren kredit s tek 3,36-postotnom kamatom. Rok otplate je 20 godina u jednakim mjesecnim ratama, a procijenjeni iznos ovogodišnje rate je 560 tisuca kuna, ukoliko se utroše planirana sredstva, u što su uracunate kamate, naknada i troškovi kredita.

- Rijec je o vrlo povoljnoj ponudi, odnosno kamatnoj stopi na zaduživanje, jer trenutno je na tržištu kamatna stopa šest posto ili više, rekla je Vesna Sajic, procelnica Odjela financija i opce uprave.

U vijecnickim klupama glasat ce se i o odluci o potpunom oslobadanju obaveze placanja komunalnog doprinosa Bina-Istre za izgradnju buduce prave pulske obilaznice, dionice Stancija Peliceti - Pomer. U dogovoru jedinica lokalne samouprave, koje su Bina-Istru odlucile osloboditi komunalne obveze, Grad Pula investitora oslobada iznosa od 1,35 milijun kuna. Prema rijecima gradonacelnika, radi se o izgradnji pristupne ceste Istarskom ipsilonu koja nece biti u sustavu naplate.

Odlukom gradonacelnika konacno ce na red za uredenje doci i, toliko puta spominjana, Ulica Bože Gumpca. Raspisivanjem natjecaja zapocinje projekt izgradnje asfaltirane prometnice s plocnicima u dužini 150 metara, oborinske odvodnje u dužini oko 300 metara i javne rasvjete, investicije vrijedne gotovo 1,7 milijuna kuna.

Provedba natjecaja od raspisivanja trajat ce 50-ak dana, pocetak radova ocekuje se pred kraj ljeta, odnosno, ovisno o turistickoj sezoni pa ce i ovoga ljeta stanari ulice gutati oblake prašine, pogotovo dok se bude gradila obilaznica, kada ce ta ulica postati alternativni pravac. U Gumpcevoj je vec triput planiran pocetak radova.

Prošle godine u dva se navrata najavljivao pocetak uredenja, no neslavno je propao zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Ovogodišnji termin uredenja bio je ožujak, koji je vec za nama. Tako bi ovom odlukom stanari ulice, koji su prošle godine dvaput prosvjedovali, konacno trebali dobiti uredenu komunalnu infrastrukturu kojoj se nadaju vec puna dva desetljeca.


Podijeli: Facebook Twiter