Gumenjacima plovili niz rijeku Rašu

Dolazak na Most Raša nakon deset kilometara veslanja (R. SELAN)
Dolazak na Most Raša nakon deset kilometara veslanja (R. SELAN)

"Majne grupe", skupina druželjubivih i za svoju dob optimalno avanturistički raspoloženih umirovljenika, plovila je jučer rijekom Rašom od mosta Sutivanac - Sv. Martin do Mosta Raša. Za svladavanje puta dugog deset kilometara u brodskim gumenjacima na vesla trebalo im je četiri sata.

Grupa plovi svuda po Jadranu, a rijeku Rašu prvi put je pokušala osvojiti prošle godine na nagovor svog člana Radovana Brlečića. Namjera im je bila krenuti iz Trgeta na motorni pogon uzvodno, pa dokle se može, ali ih je u tome spriječila bura. Ovaj put htjeli su poći od Potpićna nizvodno, ali je vodostaj bio prenizak, pa su čamce odvezli do mosta Sutivanac - S. Martin. Brlečiću je putovanje Rašom i Raškom dragom bilo potreno da bi prikupio dojmove za putopisnu knjigu pod naslovom "Istarski puti - treći put kopnom i morem", koja će biti tiskana na jesen.

- Franjo Horvat Kiš, nećak mog djeda, koji je živio u Loboru u Hrvatskom zagorju, tiskao je prije stotinu godina knjigu "Istarski puti". Ima dva "puta", odnosno dijela: o Ćićariji, koju je posjetio 1912. godine i Pazinu i Puli, koje je posjetio 1914. godine. Njemu u čast ja sam odlučio dodati treći "put". On je išao željeznicom od Divače do Pule i usput silazio, pa pješice obilazio krajeve. Vremena se mijenjaju, željeznicom se to više ne može, pa sam ja Istru obišao autom, priča Brlečić.  (R. S.)

ČITAJTE VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter