Guma nogu cuva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gumene cizmice nosili smo kao djeca. Tada su nam bile simpaticne, a kako smo rasli tako nas je manje veselilo gackati po kišnim barama. Gumu je zamijenila koža, a gumene smo cizme koristili samo u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Ove godine apsolutni su modni hit postale upravo gumene cizme. I to ne bilo kakve, vec Wellingtonice koje variraju od monokronih šik izdanja, printeva s uzoracima životinja do aplikacija Keitha Harringa.

Možda nešto postaje moderno preko noci, ali ništa se zato ne dogada preko noci. Gumene cizme nose se još od vladavine prvog Vojvode od Wellingtona, po kojem se i danas ove cizme nazivaju Wellington cizme. U narodu znane kao kaljace i cizme za kišu, trendseteri ih nazivaju topboots, gumenjaci, no svejedno uvijek se radi o jednim jedinstvenim gumenim cizmama.



Ranije su ih koristili radnici u polju, u rudnicima i pri gradevinskim radovima za kišnog vremena, jer dobro štite od blata, mulja i kiše. Dužine su do ispod koljena i sa debelim donom. Vodootporne i najcešce izradene od PVC-a.

Pocetkom 19.stoljeca Wellingtonice postaju moderne u krugovima britanske aristokracije. U to vrijeme cizme u bile u tamnim bojama, crne ili maslinaste u vecini slucajeva.

Danas na tržištu ima na stotine razlicitih modela i boja ovih prakticnih cizama. No, i danas se njihova funkcija nije promijenila. To su jedine cizme koje vašim nogama mogu osigurati suhocu za velikih kiša i bljuzge. Jednobojne ili šarene, sa kockicama ili cvjeticima po sebi, duže, krace - sve se nosi.

Jedne zime su popularnije, druge pak manje - ali svaki kišni dan s njima na nogama je topao, moderan i prije svega suh. Sa ravnim donom idealne su za dnevne bljuzge, a za vecer možete odabrati fensi gumenjake sa platformom i spremni ste za lokve po asfaltu.


Podijeli: Facebook Twiter