Guliš krumpire? Vrati penziju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijest o zatvaranju grill restorana u uvali San Polo kod Bala u jeku sezone zbog dviju neprijavljenih radnica izazvala je oprecne komentare citatelja našeg portala. S jedne strane su oni koji podržavaju inspekciju, "savjetujuci" vlasnika da bi našao pravog radnika ako bi ga platio "kako rabi". Ima i onih koji mu porucuju: "Da si pametan, platio bi kaznu i zaposlio još dvoje radnika, jer lovu za kaznu u kolovozu zaradiš u jednom danu".

Sergio Cergna, vlasnik tvrtke La Vallese, koji je unajmio spomenuti restoran, tvrdi da je problem u tome što nije mogao prijaviti umirovljenicu na ispomoci u kuhinji jer mu to zakon ne dopušta, a druga radnica, koja inace ima i redovan posao, radila je samo cetiri sata tjedno, i to utorkom. Nju, tvrdi, takoder nije mogao prijaviti jer je prije dvije godine izmijenjen zakon, pa njegova tvrtka radnika na ugovor o djelu može zaposliti samo ako ne obavlja djelatnost kojom se bavi - a to je ugostiteljstvo!?

Ne može na jednu noc

Da je povremeno zapošljavanje prakticki nemoguce, potvrduju i neki drugi citatelji, medu njima vjerojatno i vlasnici ugostiteljskih objekata. Jedan tako tvrdi da je nemoguce legalno zaposliti umirovljenicu na poslovima peglanja jedan dan u tjednu, a legalno nije moguce ni zaposliti konobara na ispomoci subotom i nedjeljom.

"Dajte nam mogucnost da legalno zaposlimo ljude, više cete zaraditi nego od ovih kazni. Tko ne vjeruje, neka nazove Državni inspektorat, kaže da ima restoran i da bi jedne subote trebao organizirati svatove te pita za savjet kako bi legalno mogao zaposliti za tu jednu noc trojicu dodatnih konobara", piše citatelj.

Odgovor na to pitanje pokušali smo dobiti u Zavodu za zapošljavanje, gdje su nas, medutim, uputili Državnom inspektoratu uz objašnjenje da se na Zavodu bave radnim odnosima iz ugovora o radu, a ne ugovora o djelu. U Zavodu još isticu da je moguce radnika zaposliti i na samo jedan sat tjedno, ali Zavod u tom slucaju ne posreduje.

Kada je o umirovljenicima rijec, isticu da nitko tko ostvaruje penziju ne bi mogao zakonski ostvariti i dodatnu zaradu sklapanjem ugovora o radu, što je i logicno, jer nije moguce istovremeno primati placu i penziju.

Iz Državnog inspektorata, gdje nisu željeli komentirati ovaj konkretan slucaj, uputili su nas Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, gdje kažu da Cergnina izjava o tome da zakon sprecava zasnivanje ugovora o radu umirovljenice nije tocna jer Zakon o mirovinskom osiguranju ne onemogucava umirovljenicima da i nakon umirovljenja sklope ugovor o radu. No, u tom slucaju Zakon propisuje prestanak isplate mirovine sve dok je bivši umirovljenik u statusu osiguranika, tj. zaposlenika.

Ukoliko je rijec o korisnici invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, tada je moguce da ta umirovljenica uz svoju placu prima i polovicu svoje dotadašnje invalidske mirovine, piše dalje. No, umirovljenik zato može primati mirovinu, ali i dodatni honorar koji ostvaruje temeljem ugovora o djelu, iz cega proizlazi da je umirovljenica iz gornjeg slucaja trebala s tvrtkom koja je unajmila grill u San Polu sklopiti ugovor o djelu.

Što se sve može raditi honorarno


Guljenje krumpira u ugostiteljskom objektu se, recimo ne smatra honorarnim poslom,stoga s umirovljenicom doista nije mogao biti sklopljen ugovor o djelu. Sklapanje pak ugovora o radu joj se svakako ne bi isplatilo jer tada ne bi imala pravo na mirovinu. Iz toga proizlazi da doista na legalan nacin nije mogla guliti krumpire i zaraditi koju kunu. Ukoliko penzioner nije znanstvenik, prevoditelj ili akviziter koji bi kao honorarac mogao sklopiti ugovor o djelu, rad u ugostiteljstvu mu je po sili zakona - zabranjen.

Nadalje, iz Ministarstva su priopcili da prema Zakonu o doprinosima koji se primjenjuje od 1. sijecnja 2009. više nema obveze placanja doprinosa za obvezna osiguranja na primitke koje ostvare umirovljenici koji rade na ugovor o djelu, kao npr. clanovi skupština i nadzornih odbora, akviziteri, prevoditelji, konzultanti i slicno - odnosno oni koji ostvaruju tzv. drugi dohodak - vec samo obveza placanja poreza na dohodak. Dakle, na taj nacin umirovljenik može raditi i koristiti mirovinu u isto vrijeme, tvrde u Ministarstvu.

Na naše drugo pitanje je li moguce na ugovor o djelu zaposliti osobu koja je inace zaposlena u drugoj tvrtki samo nekoliko sati tjedno u djelatnosti ugostiteljstva iz Ministarstva gospodarstva opet odgovaraju da je od 1. sijecnja 2010. godine na snazi novi Zakon o radu koji jasno odreduje da se "za poslove i rad koji ima sva obilježja radnog odnosa ne može zakljuciti ugovor o djelu".

Ima li rad obilježja radnog odnosa procjenjuje se u odnosu na bitnu svrhu ugovora, odnosno kod ugovora o djelu suština je u rezultatu djela, odnosno rada. S druge strane, kod ugovora o radu suština je u radu koji se obavlja u prostoru, na nacin, u vremenu i po uputama poslodavca. Prema informacijama koje smo dobili iz pravnih izvora, moguce je da jedna osoba sklopi ugovor o radu kod više poslodavaca, ali ukupan broj radnih sati ne smije biti veci od zakonski odredenih 40 tjedno, odnosno 48 sati s prekovremenima.


Podijeli: Facebook Twiter