Guinessov tartufar na vinskoj sceni

Promocija novih etiketa vina u Livadama (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Promocija novih etiketa vina u Livadama (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Giancarlo Zigante u svjetskim razmjerima poznat je kao vlasnik Guinnessove titule koju je priskrbio 1999. godine pronalaskom najvećeg tartufa na svijetu teškog ravnih 1,31 kilograma, poznat je kao organizator najdužeg sajma tartufa na svijetu, poznat je i kao maslinar, a zadnjih se godina na istarskoj vinskoj sceni, pozicionirao i kao vinar. Trenutno ima šest hektara vinograda, ove godine planira zasaditi još četiri hektara, a iduće osam. U tijeku ovogodišnje berbe grožđa, u svom restoranu Zigante u Livadama predstavio je nove etikete vina tvrtke Zigante koje je dao izraditi u Torinu.

Od svih Ziganteovih djelatnosti vinogradarstvo je najmlađa. Zasadio je nove vinograde ispod Kostanjice, na pozicijama okrenutim prema rijeci Mirni. Osim vinogradu, obitelj Zigante posebnu pažnju poklanja preradi, njezi i finalizaciji vina. Podrum je tehnološki opremljen i za proizvodnju mladih svježih kao i zrelih, odležanih vina. - Od prve berbe 2012. godine proizveo sam 2.600 buteljki, prošlogodišnja berba dosegla je 30.000, a od ovogodišnje berbe očekujem 50.000 buteljki raznih vina. Među njima; Malvaziju istarsku, Frasco, Rose castagna, Terano S. Stefano - Gran riserva, S. Stefano, Cabernet sauvignon i Pjenušavo vino, nabraja Zigante. Iako se tek odnedavno bavi vinogradarstvom, postiže zapažene rezultate. U Gračišću je 2012. godine dobio šampionsku titulu za Terano S. Stefano - Gran riserva, a na Vinistri predlani zlatnu medalju. Teran i malvazija nose i IQ oznaku istarske kvalitete.

- U dvije godine napravljena je reprezentativna i raznolika paleta dobrih vina, a među najzaslužnijima za tu kvalitetu su izvanredne pozicije vinograda na južnoj strani ispod Kostanjice, istaknuo je enolog Mario Staver. Oprtaljski načelnik Aleksander Krt zahvalio se obitelji Zigante za doprinos razvoju unutrašnje Istre kroz različite djelatnosti. Direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević istaknuo je da Istru godišnje posjeti oko 200.000 individualnih vinskih posjetitelja, tako da još ima puno mjesta za daljnji razvoj, a dobro je to što se turistička priča spojila sa gastro i enološkom ponudom.

Zigante se upravo priprema za Dane Zigante tartufa, maratonski sajam koji će u Livadama potrajati sedam jesenjih vikenda. Uoči ovogodišnje sezone tartufa koja počinje 15. rujna upitali smo ga kakve su prognoze.

- Lani je bila slaba sezona bijelih tartufa, ali zato je crnih tartufa bilo puno. Ove bi godine moglo biti obrnuto, jer su dosadašnji vremenski uvjeti bili povoljni, ocijenio je Zigante. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter