Guillermo Giampietro na Rovinj art programu

Lara Baracetti u performansu s videom Guillerma Giampietra (A. POKRAJAC)
Lara Baracetti u performansu s videom Guillerma Giampietra (A. POKRAJAC)

U rovinjskoj Galeriji sv. Toma otvorena je posljednja ovoljetna izložba Rovinj art programa (RAP). Samostalnom izložbom, koja uključuje performans i videoradove "Mundus Concentratus" i "Tip Tap" predstavio se argentinsko-talijanski umjetnik Guillermo Giampietro.

Organizator izložba Dario Sošić, viši kustos Zavičajnog muzeja grada Rovinja, je na otvaranju naglasio da je eksperimentalni aspekt umjetničkog istraživanja Guillerma Giampietra usmjeren prema stalnom osmišljavanju novih izraza, koji kidaju vizualne stereotipe upotrebom raznih instrumenata, od performansa i videa do riječi.

Guillermo Giampietro u Rosariju je osnovao grupu eksperimentalne umjetnosti Cucano, koja ostavlja važan trag u povijesti argentinske avangarde. Nakon preseljenja u Trst aktivno je sudjelovao u postupku deinstitucionalizacije bivše psihijatrijske bolnice koju je pokrenuo Franco Basaglia. Više od dva desetljeća ostvaruje izložbe u Italiji, Austriji, SAD-u, Sloveniji, Meksiku, Hrvatskoj, Španjolskoj, Argentini i u drugim državama. Od 2000. godine s Larom Baracetti vodi i osmišljava eksperimentalni program za radio Escuchame. U listopadu 2012. svojim je videom o Latinskoj Americi nastupio u Muzej Reina Sofia u Madridu. Od prošle godine aktivno sudjeluje u kulturnom mostu Italija-Meksiko. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter