Guggenheim želi muzej u Istri!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra bi mogla dobiti poznati Guggenheimov muzej! Ovu nam je ekskluzivnu vijest u petak potvrdio istarski župan Ivan Jakovcic koji se u New Yorku u cetvrtak poslijepodne po lokalnom vremenu susreo s predstavnicima Zaklade Guggenheim koja upravlja ovim prestižnim muzejima suvremene umjetnosti u svijetu.

Tom je prigodom potpisan Memorandum o razumijevanju, prema kojemu su obje strane izrazile spremnost da se novi muzej izgradi upravo na podrucju Istre.

- Guggenheim partners okuplja ljude zainteresirane za kulturni razvoj, a svoje poslovanje šire i na druga podrucja. U ovom slucaju radi se o ideji ostvarenja potpuno novog koncepta koji bi ujedinio kulturne, turisticke, sportske, stambene, trgovacke i druge poslove. Imao sam priliku razmijeniti ideje s kljucnim osobama zaklade i složili smo se u tome da je Istra vrlo zanimljiva za realizaciju ovoga zaista sjajnog projekta.

Mogucnost izgradnje muzeja ponudena nam je u konkurenciji velikih svjetskih gradova, Guggenheim trenutno gradi muzej u Abu Dhabiju, u igri su još i Rio de Janeiro, Šangaj, ali i Portugal, Grcka i Crya gora. Naše su šanse, rekao bih, "fifty-fifty", ali ovim smo potpisom napravili veliki korak naprijed. Puno ce toga ovisiti i o nama, istaknuo je Jakovcic i otkrio nam da je za mogucnost izgradnje muzeja s pratecim sadržajima vec dobio podršku hrvatske Vlade.

Ukupna ulaganja mogla bi, kaže, doseci oko milijardu dolara. Pritom bi glavna obveza lokalne zajednice, odnosno Istarske županije bila osigurati kvalitetnu lokaciju i infrastrukturu poput ceste, vode i struje. Što se tice konkretne lokacije buduceg muzeja, koji kao velika atrakcija u svijetu privlaci golem broj posjetitelja, a time i mijenja turisticku i gospodarsku sliku odredene regije, još nije ništa konkretno dogovoreno.

Zasad se razmatra nekoliko lokacija, i to na istocnoj obali Istre i u Puli. Županija ocekuje novi posjet delegacije Guggenheimove zaklade, nakon cega ce i to biti definirano.

Na pitanje što bi otvaranje ovakvog muzeja znacilo za Poluotok, župan odgovara da je to najbolji nacin izlaska iz krize te neprocjenjiva dodatna vrijednost za kulturni i ukupni ekonomski razvoj. Istra bi na taj nacin postala jedna od najatraktivnijih mediteranskih destinacija, a dobila bi se i potpuno nova kvaliteta življenja.


Podijeli: Facebook Twiter